Danskere kan se langt efter topjob i C20-selskaber

Vestas har svenske Anders Runevad i spidsen. Danske Bank har norske Thomas Borgen.

Nogle af de mest omtalte virksomheder i Danmark har i den seneste tid fået topchefer udefra, når bestyrelserne i de store danske C20-selskaber skal have ny topchef.

Og det er ikke tilfældigt. For en rapport fra konsulentvirksomheden Heidrick & Struggles viser, at de færreste danskere skal forvente at nå helt til tops på deres arbejdsplads. For topchefen hentes i stigende grad uden for virksomheden og meget gerne i udlandet.

- Det er interessant, at flere danske bestyrelser i dag vælger at gå uden for egne rækker for at få den rette topdirektør i stolen. Og noget kan tyde på, at det er en tendens, vi vil se mere til i de kommende år, siger Nina Nærby, ledende partner i Heidrick & Struggles.

- En topdirektør skal have den nødvendige erfaring med de primære udenlandske markeder. Det giver virksomheden en nødvendig trumf på hånden i den skærpede internationale konkurrence, siger hun om rapportens konklusioner.

Der er indsamlet oplysninger i de seneste årsrapporter fra de danske C20-virksomheder, de tyske DAX30, de engelske MDAX50, de franske SBF120 og fra de 100 første selskaber på den amerikanske Fortune500 liste.

Og topchefen i mindre end halvdelen af danske selskaber er hentet internt. Det er markant under tallene for de øvrige lande. I Frankrig er tre ud af fem topchefer hentet internt. Men det i USA er det hele fire ud af fem.

- Vil man nå til tops for et af de store selskaber, skal man ud og hente erfaring i udlandet. Derudover skal man rundt i forskellige selskaber for at kvalificere sig, siger Nina Nærby.

- Eller sagt på en anden måde: De færreste danskere når til tops ved at gro fast det samme sted. Deres udsyn bliver for snævert, og de kommer til at mangle erfaringen og netværket fra udlandet, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip