Danskere skal vidne mod pirat i USA

For anden gang slæber USA en pirat i retten, der er anklaget for at have været involveret i kapringen af det dansk-drevne fragtskib CEC Future fra rederiet Clipper i 2008. Det drejer sig om piratforhandleren Ali Mohamed Ali.

Flere danskere, der var centrale i at få løst kapringssagen samt besætningsmedlemmer fra skibet skal vidne mod Ali, oplyser Per Gullestrup, partner i Clipper, til Ritzau.

- Vi er fem-seks vidner, der skal afhøres i sagen, der starter i slutningen af oktober ved retten i Washington, herunder jeg selv, siger Per Gullestrup.

Ifølge Gullestrup lokkede amerikanerne Ali i en fælde.

- Det, jeg har forstået er, at Ali havde fået en høj post i undervisningsministeriet i Somaliland.

- Amerikanerne inviterede ham til at holde et indlæg på et universitet, og da han ankom i lufthavnen, blev han anholdt, fortæller Per Gullestrup.

Det skete i april 2011.

Alis forsvarer har påstået, at amerikanerne ikke havde en juridisk stilling overfor Ali. Efter års juridisk tovtrækkeri har en appeldomstol afgjort, at Ali kan stilles for en dommer.

Ali er anklaget for at have medvirket til pirateri, gidseltagning og sammensværgelse i forbindelse med kapringen af CEC Future. Han nægter imidlertid at stå i ledtog med pirater.

Han forklarer, at han blev tvunget til at forhandle på piraternes vegne, fordi han er god til engelsk.

Ali har desuden optrådt på dansk tv. Det var i DR's dokumentar "SOS - Fanget af pirater", hvor han interviewes om sin rolle i piratsagen.

Sagen mod Ali er en udløber af, at amerikanerne pågreb en anden pirat, Jama Idle Ibrahim. I 2011 blev han idømt 25 års fængsel ved en domstol i Washington for sin medvirken til kapringen af Clipper-skibet.

Jama Idle Ibrahim blev pågrebet, da han i april 2010 igen sejlede ud på havet for at kapre skibe.

Men i stedet for at angribe handelsskibe, så angreb han det amerikanske marinefartøj USS Ashland.

Men så klappede fælden. Og amerikanerne valgte at inddrage Clipper-sagen mod ham også.

/ritzau/

 

Dagens Gossip