Danskere vilde med svin: Valgfarter på "sofari"

01/06/2015 09:11

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er blevet klappet masser af grise i weekenden, hvor 11 økologiske svineproducenter har holdt åbent hus.

Omkring 7000 mennesker blev lokket af tilbuddet om en såkaldt "sofari", hvor nysgerrige gæster kan komme helt tæt på øko-grise i hele landet.

- Der har været et rigtig fint besøgstal hos alle værterne, og det er meget positivt, at folk vil bruge deres søndag på at komme ud og se, hvordan den økologiske svineproduktion foregår.

- Alle vores værter er stolte af deres produktion og vil gerne vise den frem, så vi er meget tilfredse med dagen, siger Hanne Børsch, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder på sofari-turene.

Det er foreningen for Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød (FØKS), en sammenslutning af økologiske svineproducenter, der hvert år arrangerer dagen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Friland og Økologisk Landsforening.

Muligheden for at se den økologiske svineproduktion har været populær, og indtil videre er det blevet til seks år med sofari.

-Den personlige historie er vigtig. Når folk får sat ansigt på landmanden, ser hvordan de passer deres grise og får mulighed for at stille spørgsmål, bliver det pludselig tydeligt, at der er mennesker bag, og at det virkelig fører til noget, hvis man køber økologisk kød, siger Hanne Børsch.

Der er efterspørgsel på økologisk svinekød, og sidste årsopgørelse fra Friland viste en stigning i salget på 34 procent alene i Danmark. Hanne Børsch vurderer, at den øgede efterspørgsel på økologisk kød også har givet flere besøgende.

-Ligesom mange gerne vil ud og se de økologiske køer komme på græs, er der også mange, der gerne vil ud og se, hvor deres kød kommer fra og hvordan grisene lever, siger Hanne Børsch.

Der afholdes sofari-arrangementer igen næste år.

/ritzau/