Danskerne bakker op om dansk mission i Irak og Syrien

Der er massiv opbakning i befolkningen til at sende danske F16-kampfly på vingerne over irakisk luftrum for at bekæmpe Islamisk Stat sammen med USA og de øvrige lande i den internationale koalition.

Det viser en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

I målingen erklærer godt 62 procent af de adspurgte sig enige i beslutningen om at sende danske fly ind i kampen mod den islamistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS), mens omkring 18 procent er imod.

Tirsdag fremlægger regeringen sit beslutningsforslag om at bidrage med syv fly til indsatsen for at bremse Islamisk Stat, der har terroriseret lokalbefolkningen og jaget hundredtusinder af mennesker på flugt.

Forslaget har allerede opbakning fra et stort flertal i Folketinget - kun Enhedslisten er imod. Ifølge forslaget skal flyene operere i Irak og altså ikke over det borgerkrigshærgede Syrien, hvor Islamisk Stat også kontrollerer store områder.

Men ifølge målingen fra Voxmeter er danskerne parate til at gå længere, end regeringens forslag lægger op til og sende flyene ind over syrisk territorium også.

Af de 1008 adspurgte mener over 46 procent, at danske fly også burde operere i Syrien. Godt 28 procent er imod, mens resten ikke ved, hvad de skal mene om det spørgsmål.

Målingen dæmper ikke Enhedslistens modstand mod fly-operationerne:

- Jeg kan godt forstå, at mange danskere gerne vil handle mod de forfærdelige ekstremister fra IS. Det vil vi også, siger partiets forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Men jeg er bange for, at en ny Irak-krig i alliance med de islamistiske diktaturer fra Saudi-Arabien og Golfstaterne simpelthen kan have den modsatte virkning af det, vi ønsker. En ny Irak-krig kan skabe yderligere kaos og styrke ekstreme kræfter, siger han og fortsætter:

- I stedet bør Danmark sikre, at der kommer våben til de sekulære og demokratiske kurdiske styrker i Syrien. De kæmper en ensom og desperat kamp mod IS og mangler våben.

Sammen med flyene følger et mandskab på op til 140 personer. Flyene skal i første omgang indgå i operationen i 12 måneder.

Onsdag vedtager Folketinget efter planen endeligt udsendelsen af danske kampfly til Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip