Danskerne bruger fritvalgskonto til at få kontanter

I mange af årets nye overenskomster er der ud over små lønstigninger blevet plads til at give op til et par procent på den såkaldte fritvalgskonto. Pengene kan gå til pension og flere fridage - men de kan også veksles til kontanter.

Og mange af HK/Privats medlemmer vælger det sidste. Det viser en ny undersøgelse blandt 1639 HK/Privat medlemmer lavet af Epinion for HK/Privat.

- Med de sidste års lave lønstigninger er det klart, at medlemmerne gerne vil have flere penge mellem hænderne, siger faglig chef i HK/Privat Jesper Schmidt Sørensen.

Af de 668 medlemmer i undersøgelsen, der har en fritvalgskonto, vælger 48 procent at få pengene udbetalt. 31 procent indbetaler dem på pensionen.

Med industriforliget, der faldt på plads den 8. februar, kan medlemmerne se frem til en arbejdsgiverbetalt stigning på fritvalgskontoen fra en til to procent over tre år.

- Det giver medlemmerne flere penge at gøre godt med. Og det er derudover rart at se, at mange tænker på deres pension, siger Jesper Schmidt Sørensen.

Men det er ikke kun flere penge og mere til alderdommen, folk vil have. Hver femte vil have mere frihed på kontoen. Overenskomsten giver ikke automatisk mulighed for at veksle til mere frihed - men på arbejdspladserne finder man alligevel ud af det.

- Det er en glædelig overraskelse, at det alligevel kan lade sig gøre at bruge fritvalgskontoen til at købe fridage lokalt på virksomhederne, selvom arbejdsgivernes repræsentanter fejer forslaget af bordet ved hver overenskomstforhandling, siger chefen.

- Og når vi kan se, det fungerer i praksis, bør arbejdsgiverne droppe modstanden. Lad os få skrevet rettigheden ind i overenskomsten til gavn for alle, siger Jesper Schmidt Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip