Danskerne er ikke bekymret over økonomien efter brexit

Skrevet af admin

20/07/2016

Dagens topnyheder

Den britiske folkeafstemning, der har sendt Storbritannien ud af EU, lader ikke til at påvirke danskernes syn på den danske økonomi i synderlig grad.

Det viser nye forbrugertillidstal fra Danmarks Statistik.

Forbrugertillidsindikatoren faldt fra 4,4 i juni til 3,1 i juli, viser onsdagens tal.

Det er et marginalt fald og betyder, at niveauet er uændret og ligger på niveau med de seneste seks måneders gennemsnit på 4,0, hvilket er lidt over middelniveauet på 2,5.

Ifølge Nykredits chefanalytiker Tore Stramer var tallene ventet med spænding, fordi der har været frygt for, at den britiske exit kunne sende økonomiske chokbølger helt til Danmark.

- Dagens tal har været ventet med en god portion spænding, da det vil kunne give en indikation af, om det opsigtsvækkende brexit-resultat har fået danskerne til at skrue op for de økonomiske bekymringer.

- Det er der ikke umiddelbart tydelige tegn på, skriver han.

Ifølge ham vælger danskerne at fokusere på de positive fakta, som at renterne er lave, og endog er faldet yderligere efter brexit-resultatet.

Generelt vurderer forbrugerne, at familiens økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden.

I Jyske Bank lyder det fra cheføkonom Niels Rønholt, at forbrugertilliden i juli stemmer overens med bankens forventning om et lille opsving.

- Dagens tal understøtter generelt vores forventning om, at det moderate forbrugsopsving fortsætter. Danskerne er let optimistiske på baggrund af stigende beskæftigelse og ekstremt lave renter.

Men i Realkredit Danmark maner man til besindighed.

Ifølge dem kan man ikke regne med, at man har set effekterne af brexit endnu.

- Den præcise størrelse af den negative væksteffekt fra brexit kan vi indtil videre kun gisne om, og set i forhold til de danske husholdninger er det egentlig ikke så overraskende, at forbrugertilliden stadig holder sig på et relativt højt niveau i juli, skriver cheføkonom Christian Hillingsøe Heinig.

/ritzau/