Danskerne er strømmet til provinsbyerne de sidste 25 år

Mens snakken om Udkantsdanmark gang på gang tegner billedet af et land, hvor kun de største byer har økonomisk og befolkningsmæssig vækst, viser det sig nu, at de mellemstore provinsbyer er ganske godt med.

Gennem de seneste 25 år har 14 af de 15 byer, der i 1989 havde mellem 20.000 og 45.000 indbyggere, haft fremgang i befolkningstallet. Det viser en opgørelse, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter står bag.

Den ansvarlige minister, Carsten Hansen (S), er glædeligt overrasket over udviklingen og mener, at politikerne bør bruge den ny viden fremover.

- Det her viser, at de mellemstore provinsbyer er metropoler og værdifulde vækstmotorer. Det skal vi have med, når vi taler om det skæve Danmark, og når vi lægger strategier for vækst og udvikling i Danmark, siger han til Ritzau.

Af opgørelsen fremgår det, at Herning som topscorer er vokset med 19.424 indbyggere fra 28.341 i 1989 til 47.765 i 2014. En stigning i befolkningstallet på 68,5 procent.

Også Kolding og Fredericia har oplevet en fremgang på over 10.000 indbyggere i perioden.

Helt i bund ligger Frederikshavn, der som den eneste af de 15 byer er skrumpet. I 1989 fandtes der 25.184 frederikshavnere. I dag er der 23.156.

Carsten Hansen ser udviklingen som et udtryk for, at byerne tilbyder et højt offentligt serviceniveau, lave huspriser, og at de evner at løfte væksten i de områder, de ligger.

- Derudover har de uddannelsestilbud og erhvervsliv. Og så skal man nok ikke undervurdere trygheden i de her byer i forhold til landets store byer. Der er mange forældre, der gerne vil sikre tryghed i deres børns opvækst, siger han.

Ministeriet har i øvrigt også undersøgt udviklingen i de danske købstæder med op til 10.000 indbyggere og stationsbyer med op til 5000 indbyggere.

- Her viser der sig faktisk også en ganske positiv udvikling, hvor de samlet set har haft en fornuftig befolkningsudvikling. Vores analyser viser altså, at det er i de rene landdistrikter og landsbyer, hvor affolkningen først og fremmest finder sted, siger Carsten Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip