Danskerne forbrugslyst er vendt tilbage

Det går væsentligt bedre for privatforbruget herhjemme end hidtil antaget. Og fortsætter danskerne med at shoppe løs, kan man ligefrem tale om et reelt opsving i dansk økonomi, siger en økonom Las Olsen til Børsen.

Købelysten hos de danske forbrugere er nu så stor, at man skal flere år tilbage for at finde noget tilsvarende.

Det viser nye beregninger, som Danmarks Statistik har lavet for avisen.

Fraregnes forbrugernes energiudgifter og bilkøb, så gik privatforbruget i første halvår 2014 1,1 procent frem sammenlignet med samme periode sidste år. Hidtil har økonomerne regnet med en fremgang på kun 0,3 procent.

- Det lyder måske ikke som enorme forskelle, men det er faktisk forskellen på en blot o.k. og en direkte stærk udvikling i privatforbruget, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, til Børsen.

Væksten i forbruget er overraskende, fordi Danmarks Statistik i flere måneder har rapporteret om en beskeden fremgang, men det skyldes især, at danskerne på grund af den milde vinter i år brugte færre penge på at varme deres boliger op samt misvisende tal for bilsalget.

Fjernes de to elementer fra udregningen, tegner der sig et helt andet billede af privatforbruget. Man skal helt tilbage til tredje kvartal 2009 for at se en større stigning end nu.

- De korrigerede tal for privatforbruget er bestemt positive, for privatforbruget har været dansk økonomis akilleshæl, siden den finansielle krise ramte. Fortsætter privatforbruget de gode takter, bør der ikke længere være nogen tvivl om, at det giver mening at tale om opsving i dansk økonomi, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, til Børsen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip