Danskerne har fjerdehøjeste forbrug af kokain i EU

Skrevet af admin

19/01/2016

Mest læste i dag

Danmark er det land i Europa, der har det fjerdestørste forbrug af kokain.

Tal fra EU viser, at Storbritannien indtager førstepladsen, mens Spanien og Irland følger efter.

På fjerdepladsen ligger Danmark, der deler pladsen med Frankrig og Holland.

Tirsdag offentliggjorde Task Force Vest, at man har foretaget danmarkshistoriens største beslaglæggelse af 310 kilo kokain i en container i Esbjerg.

Misbrugsekspert Henrik Rindom siger, at kokain er blevet voldsomt populært, også i kredse, der ikke normalt betragtes som misbrugere.

- Det er nemt at få fat på, og det findes overalt. Til forskel fra andre stoffer bruges det af alle sociale grupper - lige fra den gadeprostituerede til direktøren, lægen og advokaten, siger Henrik Rindom.

Politiet har for nylig i forbindelse med en stor narkosag i Aarhus oplyst, at årsforbruget i Danmark skønnes at ligge på cirka 600 kilo kokain.

Selv om Danmark ligger højt på listen over kokainforbrugende lande i Europa, er der dog tale om en nedadgående tendens.

- Som vi ser det med alle illegale stoffer, bortset fra hash, så falder forbruget i langt de fleste europæiske lande, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen.

- Vi ligger stadig i den højde ende, men vi hæfter os ved, at det går den rigtige vej, siger Kari Grasaasen, der også noterer sig, at der er et lille fald i antallet af unge, der indtager kokain.

Henrik Rindom forklarer, at kokain er stærkt vanedannede, og at rusen hurtig afløses af nedtur.

- Højt at flyve, dybt at falde. Og når man falder, så melder depression, tristhed, dårlig søvn og koncentrationsbesvær sig. Og så har man kun én ting i hovedet - at få fat på noget mere for at slippe for at have det dårligt.

Henrik Rindom vurderer, at det store parti kokain, der er beslaglagt i Esbjerg, sandsynligvis har været beregnet til videresalg til det europæiske marked.

Politiet oplyser, at de 310 kilo kokain har en så høj renhed, at det kan blandes op til 1200 kilo kokain med en værdi på 800-900 millioner kroner.

/ritzau/