Danskerne har ikke set lysere på økonomien i syv år

Det skal nok gå alt sammen - med økonomien i samfundet, på hjemmefronten og med arbejdsløsheden. Sådan ser danskerne i hvert fald tilsyneladende på det ifølge de seneste tal for forbrugertilliden.

I juni lå indikatoren for forbrugernes syn på økonomien nu og i fremtiden på 9,3. Det er det højeste niveau siden juni 2007, da den også var på 9,3, oplyser Danmarks Statistik.

- Vi skal tilbage, til før krisen ramte, for at finde højere tal, skriver Lone Kjærgaard, cheføkonomi Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Tallene viser, at danskerne rent mentalt har børstet krisen af sig. Det er en afgørende forudsætning for, at opsvinget for alvor kan bide sig fast. Uden optimistiske forbrugere ingen fremgang i privatforbruget, som er det, der har haltet herhjemme, siden krisen ramte, siger hun.

Forbrugertilliden var 7,8 i maj og har altså taget et ordentligt spring.

- At danskerne er blevet mere og mere optimistiske er ikke så overraskende. Der er fremgang på de tre vigtige B'er: Beskæftigelsen, BNP og boligmarkedet. Det smitter naturligvis af på danskerne syn på økonomien, siger Lone Kjærgaard.

Ifølge Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, er det da også især danskernes syn på landets økonomi, der holder forbrugertilliden oppe, og i mindre grad synet på økonomien på hjemmefronten.

- Den stigende tillid giver et håb om, at privatforbruget kan begynde at virke som en stærkere drivkraft for et økonomisk opsving, skriver han i en kommentar.

Jes Asmussen tilføjer dog, at vi indtil nu ikke har set forbruget komme op i et gear, der matcher tilliden i husholdningerne.

- Den kun langsomme bedring på arbejdsmarkedet og et fortsat behov for gældsnedbringelse i husholdningssektoren gør da også, at vi er tilbageholdende med at forvente, at det rent faktisk bliver tilfældet, siger han.

Forbrugerne forventer, at familiens økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren er 12,1 mod et gennemsnit på 10,7 det seneste halve år.

Samtidig forventer forbrugerne, at Danmarks økonomi vil være markant bedre om et år, end den er i dag med en indikator på 25,0. Gennemsnittet for seneste halvår er 18,8.

Desuden regner danskerne med, at arbejdsløsheden fortsætter med at falde, så den er lavere om et år end i dag. Indikatoren er minus 18,5 og ligger betydeligt lavere end gennemsnittet for det seneste halve år, der er minus 9,9.

/ritzau/

 

Dagens Gossip