Danskerne har mistillid til Thorning om aflytning

Et massivt flertal af vælgerne tror ikke på statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) forsikringer om, at amerikanerne ikke foretager ulovlig overvågning af danskere. Det skriver Politiken fredag.

De mener, at samarbejdet med USA vejer tungere for regeringen end at beskytte borgerne mod ulovlig aflytning. Hver anden efterlyser en undersøgelse af sagen.

Det er resultatet af en Megafon-undersøgelse efter de seneste ugers debat om massiv overvågning fra det amerikanske Nationale Sikkerhedsagentur, NSA.

65 procent af vælgerne svarer "nej" til spørgsmålet, om "de stoler på Helle Thorning-Schmidt, når hun siger, at hun ikke har grund til at tro, at danske statsborgere bliver ulovlig aflyttet i Danmark af USA".

26 procent af vælgerne har tiltro til statsministerens forklaringer.

Statsministeriet meddelte i går, at Thorning-Schmidt ikke ønskede at svare på spørgsmål vedrørende meningsmålingen.

Efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn gentog hun, at "vi har ikke grund til at tro, at der er foregået ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark eller danske interesser".

Hun tilføjede dog for første gang, at Danmark og USA samarbejder om efterretninger.

Peter Lauritsen, der er leder af Forum for Overvågningsstudier på Aarhus Universitet, hæfter sig ved, at statsministeren kun afviser "ulovlig" overvågning:

- Ved hun så, at der foregår masser af lovlig overvågning? Det kunne godt være sandt, hvad hun siger, men det virker også som et udsagn, der er formuleret til lejligheden. Der er måske noget, vi ikke ved, og som hun ikke vil fortælle os, siger han til Politiken.

I Megafon-målingen er vælgerne blevet spurgt, om de tror, "at regeringen prioriterer samarbejdet med USA højere end behovet for at beskytte danske borgeres privatliv på internettet". 71 procent af vælgerne erklærer sig enige, 13 procent er uenige.

Sagen om overvågning fik i går Lisbeth Poulsen fra regeringspartiet SF til højst usædvanligt at opfordre Folketingets Kontroludvalg, der fører tilsyn med efterretningstjenesterne, til at tage sagen op.

I Megafons undersøgelse efterlyser 49 procent af vælgerne en undersøgelse af, om danske statsborgere, institutioner, virksomheder og politikere bliver aflyttet fra USA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip