Danskerne køber meget mere i udlandet

Skrevet af admin

20/10/2014
Danskernes køb med betalingskort i udlandet er steget så meget, at det påvirker dansk økonomi. De seneste tre år er købene uden for landet steget med 40 procent. I samme periode er betalingerne med kort herhjemme kun vokset 14 procent. Det svarer til, at når vi i dag køber for 100 kroner på betalingskort, ender 11 af dem i udlandet. I 2011 var det kun ni ud af 100. Det viser tal fra Nationalbanken. - Det er så stort et ryk i danskernes indkøbsvaner, at det påvirker dansk økonomi som helhed, siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit til Politiken. Antager man, at hele stigningen i udlandet var endt i Danmark, ville det ifølge Nykredit have hævet det private forbrug med 6,7 milliarder kroner siden 2011. Økonomer har netop efterlyst en stigning i det private forbrug for at få mere gang i væksten efter krisen. Når udviklingen er så markant, skyldes det formentlig, at vi køber flere varer i udlandet, ikke mindst på nettet, hvor varerne ofte er billigere, vurderer Tore Stramer. Det mærker man tydeligt i landets butikker, fortæller Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. - Vi har et øget problem med grænsehandel og handel i udenlandske netbutikker. Når danskerne handler på nettet, er op mod hvert fjerde køb nu i udenlandske netbutikker, siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv til Politiken. Selv om udviklingen gør ondt på butikkerne lige nu, er det faktisk en god nyhed, vurderer økonomiprofessor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet. - De penge, forbrugerne sparer ved at købe varerne billigere i udlandet, kan de bruge på noget andet, de ellers ikke havde råd til, siger Schröder, der er medlem af regeringens produktivitetskommission, til Politiken. Danmark har EU's højeste priser på forbrugsvarer. Når man korrigerer for lokale forhold som høj løn, moms og skat, er prisen på danske varer seks procent højere end gennemsnittet for Tyskland, Holland, Belgien, Finland, Frankrig og Italien, viser tal fra Produktivitetskommissionen ifølge Politiken.

Dagens topnyheder

Danskernes køb med betalingskort i udlandet er steget så meget, at det påvirker dansk økonomi. De seneste tre år er købene uden for landet steget med 40 procent. I samme periode er betalingerne med kort herhjemme kun vokset 14 procent.

Det svarer til, at når vi i dag køber for 100 kroner på betalingskort, ender 11 af dem i udlandet. I 2011 var det kun ni ud af 100. Det viser tal fra Nationalbanken.

- Det er så stort et ryk i danskernes indkøbsvaner, at det påvirker dansk økonomi som helhed, siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit til Politiken.

Antager man, at hele stigningen i udlandet var endt i Danmark, ville det ifølge Nykredit have hævet det private forbrug med 6,7 milliarder kroner siden 2011.

Økonomer har netop efterlyst en stigning i det private forbrug for at få mere gang i væksten efter krisen.

Når udviklingen er så markant, skyldes det formentlig, at vi køber flere varer i udlandet, ikke mindst på nettet, hvor varerne ofte er billigere, vurderer Tore Stramer.

Det mærker man tydeligt i landets butikker, fortæller Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

- Vi har et øget problem med grænsehandel og handel i udenlandske netbutikker. Når danskerne handler på nettet, er op mod hvert fjerde køb nu i udenlandske netbutikker, siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv til Politiken.

Selv om udviklingen gør ondt på butikkerne lige nu, er det faktisk en god nyhed, vurderer økonomiprofessor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet.

- De penge, forbrugerne sparer ved at købe varerne billigere i udlandet, kan de bruge på noget andet, de ellers ikke havde råd til, siger Schröder, der er medlem af regeringens produktivitetskommission, til Politiken.

Danmark har EU's højeste priser på forbrugsvarer. Når man korrigerer for lokale forhold som høj løn, moms og skat, er prisen på danske varer seks procent højere end gennemsnittet for Tyskland, Holland, Belgien, Finland, Frankrig og Italien, viser tal fra Produktivitetskommissionen ifølge Politiken.