Danskerne ønsker mere hjælp og støtte til udkanten

Hjælp Udkantsdanmark.

Et massivt flertal i den danske befolkning ønsker at give yderområderne ekstra støtte til for eksempel at opretholde skoler, uddannelsessteder og praktiserende læger, skriver Jyllands-Posten.

I en måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for avisen, svarer otte ud af 10, at Udkantsdanmark skal have ekstra støtte.

Målingen er et vink med en vognstang til politikerne om, at der må gøres noget, hvis Danmark ikke skal knække over, lyder det fra eksperter.

En af dem er seniorforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet.

- Det er et klart signal om, at folk mener, at der skal gøres noget for at gøre det mere attraktivt at bo i yderområderne. Man er nødt til at tage denne melding alvorligt, siger hun til Jyllands-Posten.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, kalder målingen for "en øjenåbner til politikerne".

Hans Chr. Schmidt (V), der er formand for Folketingets udvalg for landdistrikter og øer, erkender, at yderområderne har været politisk overset.

- Der har været for megen snak og for lidt handling, siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at Venstre har et udspil på vej.

SF foreslår at oprette et særligt realkreditinstitut, der gør det lettere at låne penge til en bolig i udkanten, at ændre udligningssystemet, så det bliver gunstigere for udkantsområderne, og at der med al ny lovgivning skal foretages en konsekvensvurdering for yderområderne.

Over for Jyllands-Posten henviser minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) til, at regeringen vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal analysere udkantsproblemerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip