Danskerne og svenskerne er Europas mest hittepåsomme

Sverige, Danmark, Finland og Tyskland topper igen i år listen over de EU-lande, der er bedst til at få gode og skæve idéer og omsætte dem til noget, man kan tjene penge på.

Danmark ligger over EU-gennemsnittet på alle de 25 områder, der er målt.

Danske forskere gør sig især bemærket, ved at de i langt højere grad end deres EU-kolleger får offentliggjort videnskabelige artikler, og ved at de samarbejder med både andre internationale forskere og med offentlige myndigheder.

Forskerne i Danmark har ifølge EU-opgørelsen også et særlig godt øje for at søge patenter - især på produkter, der sigter mod at løse samfundsmæssige udfordringer.

EU's årlige innovationsbarometer viser, at der generelt på europæisk plan er lidt for meget ro på forsker- og opfinderfronten.

Ifølge en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen er det generelle niveau uændret fra 2013 til 2014. Det skyldes blandt andet, at den økonomiske krise har lagt en dæmper på aktiviteten i den private sektor.

Der er færre forskningsvirksomheder, færre nye opfindelser, færre patentansøgninger, mindre eksport af højteknologiske produkter, mindre gang i venturekapitalens investeringer og mindre salg af nyopfundne produkter.

Den årlige opgørelse får EU-kommissær Carlos Moedas, der har ansvar for forskning, innovation og videnskab, til at slå endnu et slag for at få gang i investeringer i hele EU.

- Vi har brug for flere investeringer for at få mere ud af innovation i Europa. Det skal ske, samtidig med at vi skaber bedre betingelser og sikrer det indre marked for innovative produkter og tjenesteydelser, siger Moedas i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip