Danskerne: Partier skal oplyse om store sponsorer

13/01/2015 00:42

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvor mange penge pumper Saxo Bank egentlig ind i Liberal Alliance? I hvor høj grad forgylder fagbevægelsen Socialdemokraterne? Hvem giver Venstre millioner af kroner til at føre valgkamp for?

De spørgsmål vil danskerne gerne have svar på, fremgår det af en ny måling, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Bidragene til partierne er vigtige især i et år som dette, hvor partierne skal ud i valgkamp.

I målingen efterlyser danskerne større åbenhed om de millioner af kroner, som partierne får fra virksomheder og interesseorganisationer. Ønsket kommer, før regeringen ventes at spille ud med forslag til nye regler for partistøtte.

To ud af tre danskere vil ifølge målingen gerne vide, præcis hvor mange penge større donorer putter ned i partikasserne.

Som det er nu, har partierne ingen pligt til at sætte beløb på større pengegaver - kun oplyse om giveren.

Det er fuldt forståeligt, at to ud af tre danskere vil kunne kigge partierne mere i regnskaberne. Det mener politisk ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det burde være en banalitet i et moderne demokratisk samfund, at der er fuld åbenhed om penge til partierne.

Hun kommer med et eksempel:

- Da Lars Løkke Rasmussen i sin tid som statsminister iværksatte bankpakker til milliarder af kroner, ville det have været godt at vide, hvor mange penge Danske Bank og andre banker satte ind på Venstres valgkonto.

Også Dansk Folkeparti også større åbenhed om partistøtten. Det siger Søren Espersen, som er politisk næstformand for partiet.

- Vi synes, at Danmark halter bagefter en række lande, når det gælder åbenhed om pengestrømme. Blandt andre USA og Storbritannien er langt længere fremme på det område, end vi er, siger Søren Espersen til Ugebrevet A4.

Regeringen har i sit grundlag pålagt sig selv at arbejde for større åbenhed om pengestrømmene til partierne.

Ifølge målingen ønsker 44 procent af Venstres vælgere, at der bliver sat kroner og øre på alle donationer over 20.000 kroner. Mens 30 procent af partiets vælgere er imod.

1123 personer har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i december 2014.

/ritzau/