Danskerne sadler om til de faste lave renter

Boligejerne udnytter i stor stil de historisk lave renter til at sikre sig mod uforudsete udgifter fremover.

Det viser en opgørelse fra Realkreditrådet over udlånene i fjerde kvartal sidste år.

- Flere danskere siger farvel til F1-lån og lån med afdragsfrihed. De seneste tre måneder er der blevet omkring 27.000 færre F1-lån og knap 17.000 færre afdragsfrie lån.

- Flere boligejere siger til gengæld goddag til øvrige rentetilpasningslån og lån med 2,5 procent i fast rente, siger Ane Arnth Jensen, der er direktør i Realkreditrådet.

Tendensen ses både blandt huskøbere og blandt dem, der omlægger deres gamle lån.

- Boligejerne har omlagt deres lån i stor stil til nye lån med rekordlav fast rente. Desuden er lån med fast rente igen kommet på mode blandt nye boligejere.

- Over halvdelen af alle nye lån til boligkøb gives i dag med fast rente i hele lånets løbetid, forklarer Ane Arnth Jensen.

Rentetilpasningslånene udgør dog fortsat en pæn del af det samlede udlån.

Ved udgangen af 2014 var 44,3 procent af lånemassen bundet i lån med variabel rente. Sidste år ved samme tid udgjorde denne type lån 45,4 procent.

Således er F3- og F5-lånene bokset i popularitet og har aldrig udgjort en større del af de samlede lån.

De fastforrentede låns markedsandel er dog vokset fra 32,3 procent til 33,4 procent og er fortsat det mest populære lån sammenholdt med de 28,6 procent, som F3- og F5-lånene udgør.

Det skyldes formentlig, at prisforskellen mellem de forskellige lån efterhånden er meget lav, forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea:

- Det koster således kun boligejerne 350 kroner mere at sikre renten i 30 år frem for i et, mens boligejere der ønsker en variabel rente, kan stille sig selv spørgsmålet:

- Ønsker jeg en 1-årig, 3-årig eller 5-årig sikkerhed mod rentestigninger - det koster stort set det samme.

- Taget den seneste tids lave renteniveau i betragtning er det ikke overraskende, at så stor andel af boligejerne vælger de 30 år, siger hun.

Både realkreditinstitutternes bruttoudlån og summen af indfrielser lå dobbelt så højt som vanligt. Det skyldes den store konverteringsbølge, som de lave renter har udløst.

/ritzau/

 

Dagens Gossip