Danskernes forbrugertillid er uændret

Tilliden blandt de danske forbrugere er på vej op. Det viser nye tal om forbrugertilliden fra Danmarks Statistik trods dystre udmeldinger om fald i detailhandlen og en potentiel statsbankerot i USA.

Flere analytikere fremhæver to væsentlige faktorer, der forklarer den øgede optimisme blandt forbrugerne. Reallønnen for den enkelte er steget, og skatten på arbejde er samtidig blevet sænket.

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer kalder det en stor overraskelse, fordi tallene er indsamlet i de to første uger af oktober samtidig med, at der var optakt til en statsbankerot i USA, da budgetforhandlingerne gik i hårdknude.

- Dommedagsretorikken fik en overgang frit løb i den danske presse. Dagens tal viser dog, at danskerne har holdt hovedet koldt. Det er bestemt positivt og sender også et klart signal om, at de negative effekter på dansk økonomi bliver meget beskedne.

Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, siger, at den sæsonkorrigerede forbrugertillid slår ny rekord i en periode med "post-finanskrise".

- Tager man højde for, at der rent sæsonmæssigt i oktober er tendens til et fald i forbrugertilliden, ser udviklingen dog mere fornuftig ud. Renset for dette forhold var der således tale om en stigning i forbrugertilliden fra 4,2 til 5,4.

Indikator for forbrugertilliden bygger på fem spørgsmål, og alene på spørgsmålet om, hvordan den økonomiske situation er i dag sammenlignet med sidste år, er tallet steget fra 4,0 til 5,9 siden september.

Hvordan de adspurgte tror, at økonomien ser ud om et år, viser også en positiv udvikling. Tallet er steget fra 16,7 til 18,5 siden sidste måned.

Spørgsmålet om, hvorvidt det er fordelagtigt at anskaffe sig større forbrugsgoder, trækker ned i den samlede indikator med -10,2 i september mod -11,8 i oktober.

Den samlede indikator for forbrugertilliden er siden september derfor gået fra 4,7 til 4,6.

/ritzau/

 

Dagens Gossip