Danskernes tillid til økonomien dykker

Skrevet af admin

21/01/2016

Dagens topnyheder

Danskernes tro på økonomien oplevede et solidt dyk i januar. Det er dårligt nyt for forbruget.

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden, der måler den danske befolknings "syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation", faldt til 4,6 i januar fra 6,1 i februar.

Ifølge et estimat udarbejdet af Ritzau Finans forventede økonomerne ellers, at tallet ville stige i januar.

- Hvis den faldende forbrugertillid smitter af på forbruget, så kan det blive ganske alvorligt for dansk økonomi.

- Privatforbruget er en meget væsentlig motor for væksten, og der er behov for, at vi kører på alle cylindre, skriver cheføkonom Thomas Søby fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Et tal over nul betyder dog fortsat, at forbrugerne er positivt indstillet over for situationen og fremtiden, så flere økonomer advarer imod at blive alt for dystre over torsdagens tal.

- At forbrugertilliden falder i januar er faktisk lidt usædvanligt. Normalt så stiger den en smule, men der er ingen grund til at overdrive faldets betydning – niveauet for forbrugertilliden er fortsat pænt, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian.

Forbrugertilliden toppede senest i begyndelsen af 2015, hvor den lå lige under 15. Og ikke siden 2013 har forbrugerne haft et negativt syn på økonomien og fremtidsudsigterne.

Under finanskrisen ramte forbrugertilliden et stykke under minus 15 og i slutningen af 1980'erne, hvor kartoffelkure og oliekriser for alvor gjorde ondt, var forbrugertilliden helt nede i minus 22.

- Forbrugertilliden nåede i begyndelsen af sidste år historiske højder, men den euforiske stemning er siden da løjet noget af. På trods af dagens tal kan man dog ikke sige, at forbrugerne har mistet tilliden til opsvinget, skriver cheføkonom hos Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted.

/ritzau/