Danskernes tro på bedre tider er klippefast

Fem måneder i træk er danskernes tro på bedre tider kun blevet stærkere.

Ifølge Danmarks Statistik lå indikatoren for forbrugernes tillid til økonomien på 10,6 i juli mod 9,3 i juni, og det betyder, at der er sat en bemærkelsesværdig rekord, lyder det fra chefanalytiker i Nykredit Markets, Tore Stramer.

- Dermed er forbrugertilliden nu steget fem måneder i træk og befinder sig på det højeste niveau siden januar 2007. Det er første gang i statistikkens levetid siden 1974, at vi ser fem måneder i træk med stigende forbrugertillid, siger Tore Stramer i en kommentar.

- Det kan heldigvis ikke siges at være overraskende med den linde strøm af positive økonomiske nøgletal, der er flydt ind over os de seneste måneder. Nok vigtigst af alt er der en fornuftig fremgang at spore på såvel bolig- og arbejdsmarkedet, tilføjer han.

Forbrugertilliden er en måling af danskernes syn på den nuværende og den fremtidige økonomiske situation.

Forbrugerne vurderer, at både familiens og Danmarks økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden og tror samtidig på, at begge dele ser endnu bedre ud et år frem i tiden.

Men en ting er danskernes positive syn på egen og samfundets økonomi. Noget andet er, om optimismen rent faktisk udmønter sig i det stigende forbrug, der skal til, for for alvor at trække dansk økonomi op i gear.

Her matcher optimismen fortsat ikke helt, hvor mange penge der rent faktisk bliver brugt i husholdningerne, siger cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank.

- Den stigende forbrugertillid har sammen med de stigende reale indkomster allerede fået os danskere til at skrue en smule op for vores private forbrug - men der er på ingen måde tale om en forbrugsfest, siger Steen Bocian i en kommentar.

- Forbruget holdes trods den høje forbrugertillid i ave af den fortsat meget store gældsætning i mange danske husholdninger, siger han.

Ifølge Steen Bocian bruger mange danskere faktisk flere penge, end vi tjener, hvis man ikke tæller pensionsopsparinger med.

- Vi kan med andre ord ikke for alvor tillade os at gå amok i en forbrugsrus, selvom mange af os måske nok kunne have lyst til det, siger han.

Steen Bocian tror dog på, at der kommer mere gang i privatforbruget over de kommende kvartaler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip