DBU-boss: Reformer er vigtigere end alt andet i Fifa

Fodbolden indleder en ny æra, når Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) fredag vælger ny præsident.

Formanden for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, tror på, at det korruptionsplagede forbund med en ny præsident vil blive styret med mere åbenhed og ordentlighed end under forgængeren gennem næsten to årtier Sepp Blatter.

De seneste måneder er det kommet frem, at penge under bordet var normalen i Blatters regeringstid, når der blev valgt VM-værter eller solgt tv-rettigheder.

- Uanset hvem, der bliver præsident, så kommer der reformer, og det er det afgørende for os.

- Situationen i maj sidste år var en helt anden, efter at Blatter var blevet genvalgt til en ny periode uden udsigt til reformer. Det var en stor skuffelse for os, og vi overvejede at melde os ud af Fifa.

- Det nåede vi ikke, fordi Blatter trak sig, siger Jesper Møller.

Fifa var allerede begyndt at krakelere, da 79-årige Blatter sidste forår blev valgt for en ny fireårig regeringsperiode, da amerikanske og schweiziske myndigheder under forbundets kongres arresterede en række fremtrædende Fifa-topfolk.

Senere er den omfattende korruption i Fifa blevet oprullet for offentligheden, og det har ikke været kønt.

- Set i det lys er det positivt, at vi allerede her i 2016 kan få vedtaget en række reformforslag i stedet for at vente til 2019.

- Uanset hvem, der vælges, får det ingen betydning for reformerne, for det er tidligere på fredagens dagsorden end præsidentvalget, siger Jesper Møller.

Sepp Blatters afløser skal findes mellem Jordans prins Ali Bin Al Hussein, den sydafrikanske forretningsmand og politiker Tokyo Sexwale, præsidenten for det asiatiske fodboldforbund sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, den tidligere vicegeneralsekretær i Fifa Jerome Champagne og Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) generalsekretær, Gianni Infantino.

Om det er et stærkt felt, har Jesper Møller svært ved at svare på.

- Man kan ikke gradbøje kandidater.

- Jeg besidder en sund nordjysk skepsis over for meget af det, der foregår i Fifa belært af det, vi har været igennem, siger Jesper Møller.

- Jeg føler mig sikker på, at FBI og andre myndigheder nok skal få ryddet op i det, der er sket, men på kongressen skal vi videre og have reformerne gennemført.

- Så kan man diskutere, om nogle af kandidaterne er bedre til at implementere reformerne end andre, og der tror vi på, at Infantino er bedst, siger DBU-formanden.

Spørgsmål: Føler du dig sikker på, at Infantino er "ren"?

- Det kan man aldrig få garanti for. Det eneste, man kan kræve, er, at præsidenten går igennem et integritetstjek, så man har afdækket, om han har været indblandet i noget. Men man kan ikke vide, hvad der vil ske fremadrettet.

Spørgsmål: Fifa får måske en præsident fra Jordan eller Bahrain, som er små fodboldnationer. Hvad mener du om det?

- Hvis vi anerkender, at Fifa består af 209 lande, så har alle ret til at stille op. Som demokratiets vogtere og bannerførere kan vi ikke sige, at fordi du kommer fra et bestemt land, så kan du ikke stille op, siger Jesper Møller.

Fredagens Fifa-kongres går i gang klokken 9.30, men den nye præsident bliver formentlig først valgt i løbet af eftermiddagen eller aftenen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip