De fleste svenskere er imod våbeneksport

Over halvdelen af svenskerne siger nej til våbeneksport, viser en meningsundersøgelse fra Ipsos.

Spørgsmålet skaber samtidig splittelse mellem Miljøpartiet og socialdemokraterne, som er potentielle regeringspartnere i en fremtidig koalition, viser undersøgelsen, som er bestilt af Amnesty International.

Miljøpartiet vil stoppe den svenske våbeneksport.

Ifølge opinionsundersøgelsen, der er blevet offentliggjort af Svenska Dagbladet, støtter 52 procent af svenskerne Miljøpartiets ønske om at få stoppet den svenske våbeneksport, hvilket kan være et tegn på forandring i den offentlige opinion.

Da Sveriges Television for to år siden bad Sifo foretage en lignende meningsundersøgelse var 39 procent imod Sveriges våbenhandel og 42 procent for. I dag siger kun 33 procent af de 1157 adspurgte i Ipsos-undersøgelsen, at de er for.

Spørgsmålet kan føre til en splittelse mellem Miljøpartiet og Socialdemokraterne i en eventuel fremtidig regering, da Socialdemokraterne ønsker at fortsætte våbeneksporten,

– Vi ønsker en stram og klar lovgivning, men vi er også overbeviste om, at vi også i fremtiden vil have behov for en eksport af krigsmateriel, siger Urban Ahlin, som er udenrigspolitisk talsmand for socialdemokraterne til af Svenska Dagbladet.

Sverige øgede eksporten af forsvarsmateriel med 22 procent sidste år til omkring 1,3 milliarder euro - op mod 10 milliarder kroner. Den største køber var Thailand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip