De første TDC-kunder i udlandet kan bruge mobilen igen

Foreløbig kan knap 50.000 ud af de 250.000 TDC-kunder, der opholder sig i udlandet, igen bruge deres mobil til at ringe hjem til familien, til kollegerne eller til at lægge feriebilleder på Facebook.

TDC forventer, at alle deres mobilkunder i udlandet igen kan bruge telefonerne i løbet af eftermiddagen og aftenen lørdag, efter at en fejl sendte hele TDC's roaming-system i gulvet natten til lørdag.

Mobilnettet er nu åbnet for kunder i alle lande undtagen syv. Kunderne i de populære ferielande Thailand, Spanien, Italien, Frankrig, Tyskland, Grækenland og Tyrkiet må være tålmodige lidt endnu.

- Det er de lande, hvor der befinder sig flest danskere på ferie i øjeblikket. For at undgå overbelastning af roaming-systemet kobles disse lande på enkeltvist, siger pressechef Ib Konrad Jensen.

De sidste syv lande vil løbende komme til at kunne bruge TDC's net fra klokken 16 og frem til klokken 22.

Ifølge pressechefen skabte en systemfejl problemer for nogle af kunderne allerede fredag, og det udløste siden en prop i systemet, som altså brød helt sammen. En form for genstart af systemet skal sikre, at kunderne igen kan både ringe og sende sms-beskeder.

- Situationen kan nærmest sammenlignes med en skoleklasse, hvor alle forsøger at råbe i munden på hinanden, så ingen kan høre noget. Det var situationen med alle de mobiler i udlandet, der alle forsøgte at komme på nettet på én gang, siger Ib Konrad Jensen.

- Det overbelaster simpelthen systemet fuldstændigt og blokerer det. Derfor har vi valgt at koble alle helt ud og derefter koble hvert land på igen stille og roligt, tilføjer han.

System-fejlen kom på et meget uheldigt tidspunkt lige nu, erkender Ib Konrad Jensen.

- Der er intet tidspunkt på året, hvor der er flere danskere i udlandet end lige nu. Samtidig er det lørdag, så folk bevæger sig meget. Når man for eksempel kører ned gennem Europa, så passerer man flere forskellige roamingpartnere, siger han.

Kommentarer fra frustrerede kunder, som ikke kan bruge deres mobiler, præger TDC's og andre relaterede mobilselskabers Facebook-sider. En enkelt kunde vælger dog tilsyneladende at takke selskabet for en mere fredelig ferie uden en kimende telefon.

- Det er rigtig ferie uden telefonkontakt med omverden, tak TDC, lyder det på Facebook.

Systemfejlen gælder ikke bare TDC's egne kunder, men også de udbydere, som anvender TDC's net.

/ritzau/

 

Dagens Gossip