De offentlige lønninger holder bremsen i bund

I det forgangne år var der ikke markante lønstigninger at hente, hvis man var offentligt ansat. Således var der for fjerde kvartal i 2013 tale om forholdsvis lave lønstigninger på årsbasis.

Det fremgår af data fra Danmarks Statistik, der viser, at lønningerne til statsansatte steg med 0,5 procent fra fjerde kvartal i 2012 til fjerde kvartal i 2013. De ansatte i kommunerne og regionerne oplevede på årsbasis en lønvækst på 0,3 procent.

Det forgangne år blev ellers indledt på baggrund af en bekymrende høj lønvækst, mener analytiker Joachim Borg Kristensen fra Nykredit Markets.

Han pointerer i en kommentar, at lønningerne i fjerde kvartal i 2012 steg med 1,8 procent, 2,4 procent og 2,1 procent for de ansatte i henholdsvis staten, kommunerne og regionerne. Det var langt mere end den private sektors lønvækst på 1,4 procent i 2012.

- Derfor er det heller ikke overraskende, at den offentlige lønvækst har været lav i 2013, siger Joachim Borg Kristensen og fortsætter:

- Det er i vid udstrækning en konsekvens af den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at den offentlige lønudvikling følger lønudviklingen i den private sektor.

Analytikeren fra Nykredit nævner som en væsentlig sidenote, at lønvæksten i fjerde kvartal i 2013 for den private sektor endnu ikke er offentliggjort, men at tallene for sidste års tredje kvartal peger på en privat lønvækst på knap 1,2 procent på årsbasis.

- Vi kan således konstatere, at den offentlige lønvækst nu er betydeligt lavere end i den private sektor. Derfor er det også sandsynligt, at den offentlige lønvækst igen vil blive højere i 2014 i sammenligning med 2013, vurderer Joachim Borg Kristensen.

Det er dog nødvendigt, at den offentlige sektor viser tilbageholdenhed over en længere periode, understreger analytikeren.

- Det skal blandt andet ses i lyset af, at de offentlige lønninger steg betydeligt mere end de private fra midten af 2008 og helt frem til 2011, pointerer Nykredit-analytikeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip