De Radikale kræver fuld åbenhed om partistøtte

Partierne skal ikke stikke noget under stolen om partistøtte. Derfor skal de oplyse, hvem der støtter partiet og fremlægge det præcise beløb.

Det siger Camilla Hersom, som repræsenterer Det Radikale Venstre i Folketingets ledelse, præsidiet.

Regeringen bad for knap et år siden tre eksperter granske partistøtte med en model for private bidrag og offentlig partistøtte. Rapporten ventes klar før påske.

- Regeringen kommer med et oplæg til forhandling. Men vores holdning som Radikale er jo klar: Vi går ind for maksimal åbenhed i partistøtte-reglerne. Det er helt nødvendigt. Der er ikke noget odiøst i, at man gerne vil støtte et politisk parti, siger Camilla Hersom og understreger:

- Men det er fuldstændig afgørende vigtigt, at befolkningen har mulighed for at se, hvem der støtter de politiske partier og med hvor meget.

De nuværende regler blev indført i 1995. Sponsorer er anonyme, hvis de giver under 20.000 kroner. Hvis de yder mere, skal partiet oplyse sponsoren, men ikke støttebeløbet i regnskabet.

De Radikale har større åbenhed i partiregnskabet, påpeger Camilla Hersom.

Spørgsmål: - Er det set med jeres øje et skråplan, når Venstre og Socialdemokraterne har såkaldte erhvervsklubber?

- Vi synes, at der skal være fuld gennemsigtighed. Vi har desværre set en række eksempler på, at partierne har haft svært ved at overholde de regler, der eksisterer. Vi ønsker endnu mere åbenhed end i dag, siger Camilla Hersom.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), vil tvinge partierne til at vælge mellem private bidrag eller en offentlig partistøtte, som skal sættes kraftigt op. Camilla Hersom vil ikke vælge.

- Jeg vil holde mig til, at vores tilgang er, at vi ønsker maksimal åbenhed, siger Camilla Hersom.

/ritzau/

.

Dagens Gossip