De Radikale siver i måling med blåt flertal

De Radikale har måske mistet støtte fra vælgerne, fordi Morten Østergaard afløste Margrethe Vestager som partileder, da hun blev EU-kommissær.

Det vurderer valgforskeren, professor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet på baggrund af en ny Voxmeter meningsmåling for Ritzaus Bureau.

Den viser sikkert blåt flertal bag Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som ny statsminister. Han får 94 mandater mod 81, som ønsker genvalg af Helle Thorning-Schmidt (S).

De Radikale får 7,2 procent og har ikke ligget lavere i Voxmeter-målinger siden november sidste år. Partiet har mistet knap halvandet procentpoint den seneste måned og ligger også under valgresultatet på 9,5 procent.

- De Radikale er svækket en lille smule. Det er ikke et banesår, men Vestager har været en meget formuleret, markant partileder og minister. I målinger var det den udbredte opfattelse, at hun var den mest magtfulde i regeringen, siger Rune Stubager.

Venstre får med 25,9 procent 46 mandater i målingen - et mandat mindre end ved valget. Partiet er gået knap tre procentpoint frem siden seneste meningsmåling i august. Vælgerne synes at have tilgivet Lars Løkke efter bilagssagen, mener han.

- Der synes at være en vis tilgivelse, siger Rune Stubager.

Dansk Folkeparti går tilbage i forhold til målingen for en måned siden, men ligger med 17,7 procent og 31 mandater stadig godt over valgresultatet på 12,3 procent. Liberal Alliance tangerer valgresultatet med 5,3 procent og ni mandater. De Konservative får otte mandater og 4,8 procent.

Socialdemokratiet har med 22,7 procent vundet knap to procentpoint på en måned. Men med 40 mandater ligger liste A stadig fire mandater under valgresultatet, så en rød valgsejr er op ad bakke, mener Rune Stubager.

- Jeg har set på meningsmålinger siden 1957. Vi har aldrig haft en regering, der har været så langt bagud som den nuværende, siger Rune Stubager.

SF får 7,2 procent og 13 mandater som i seneste måling. Enhedslisten står også stille på 8,3 procent og 15 mandater.

Voxmeter har spurgt 1028 repræsentativt udvalgte vælgere i perioden 8.-14. september via telefoninterview. Cirka 20 procent af dem var i tvivl om partivalg, og målingens maksimale usikkerhed er +/- 2,7 procentpoint.

/ritzau/

 

Dagens Gossip