De Radikale vil gøre op med blokpolitikken

10/04/2016 08:07

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis Venstre og Socialdemokraterne efter valget i 2015 havde dannet regering sammen, ville det muligvis være blevet mødt med opbakning fra De Radikale.

Det siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i et interview i Politiken.

Her efterlyser han et opgør med den traditionelle tankegang om, at det enten skal være rød blok eller blå blok, der leder landet.

Uenighederne mellem partierne i begge lejre er tegn på, at den dominerende skillelinje i dansk politik er kunstig, mener han.

- Der er brug for en åben diskussion om, hvorfor der i dag ikke er nogen, der kan forestille sig, at man har en regering, der ikke har sit afsæt i enten den ene eller den anden yderfløj, siger Morten Østergaard til Politiken.

Mette Frederiksen (S) er fortsat den eneste, som De Radikale vil pege på som statsministerkandidat, understreger Østergaard.

Men han ser gerne et eller flere borgerlige partier indgå i en socialdemokratisk ledet regering i stil med Poul Nyrup Rasmussens første regering i 1993, der ud over De Radikale bestod af Centrumdemokraterne og Kristeligt Folkeparti.

Det politiske indhold skal være omdrejningspunktet, mener Morten Østergaard. Derfor skal det undersøges, om der er "grobund for et tværgående regeringsprojekt, der tager hånd om de store udfordringer", skriver Politiken.

- Det fordrer i hvert fald, at man ikke på forhånd har bundet sig til, at det parlamentariske grundlag enten skal være fra den ene eller den anden fløj. Og at man ikke i den førte politik lader sig binde af det. Men det er da klart, at det ikke ville give mening at udelukke, at man kunne lave sådan en regering. Det ville da i hvert fald manifestere et nybrud, siger Morten Østergaard.

/ritzau/