De Radikale vil ikke tvinge skoler til at sprede elever

Kommunerne må selv styre, hvor mange elever med indvandrerbaggrund, der er på de enkelte skoler. Folketinget skal ikke blande sig i den slags, mener De Radikale.

Dermed bakker partiet ikke op om et forslag fra SF om, at højst hver tredje elev på en folkeskole må have anden etnisk baggrund end dansk.

- Jeg mener, at det er et kommunalt ansvar at træffe den slags beslutninger. Det er ikke et statsligt anliggende eller et anliggende for Folketinget, siger Marianne Jelved (R), socialordfører og medlem af Børne- og Undervisningsudvalget.

- Man kan sagtens have en dialog med kommunerne og prøve at præge dem, men at stille den slags krav, som SF gør, det tager De Radikale afstand fra.

Et loft over andelen af indvandrerelever skal blandt andet bidrage til at bekæmpe social kontrol af nydanske piger, lyder argumentet fra SF. Men Marianne Jelved tror ikke på en sådan effekt.

- Det er et samfundsanliggende, at alle, der bor i Danmark, er bevidste om de frihedsrettigheder, de har. Det er ikke bare et skoleanliggende, siger hun.

- Man kan give et godt råd, men man kan ikke stille krav på den måde. Det er helt op til kommunerne at tage ansvar for den integration, der skal foregå, for deres skolestruktur, og for hvordan de sikrer, at alle børn lærer mest muligt.

Modsat De Radikale har Socialdemokraterne taget positivt imod udspillet fra SF.

Socialdemokraterne støtter ikke umiddelbart det konkrete forslag, men er tilhænger af idéen om at sprede eleverne.

Marianne Jelved finder det ikke rimeligt, hvis børn skal gå i skole uden for lokalområdet og måske bo langt væk fra deres skolekammerater.

- Jeg synes ikke, at det er hensigtsmæssigt at køre tosprogede børn i busser, så de ikke går i skole der, hvor de bor. Og så de dermed ikke har skolekammerater tæt på, som de kan lege med efter skole og i weekenderne.

- Det, mener jeg ikke, er fremmende for integrationen, siger Marianne Jelved.

/ritzau/

 

Dagens Gossip