De Radikale vil pensionere danskere senere

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Fra 2025 skal danskerne først på folkepension som 68-årige. De må arbejde et år mere, så der ikke skal skæres i uddannelse og grøn vækst. Samtidig skal ejendomsværdiskatten følge inflationen, så boligejerne skal betale mere end nu.

Det foreslår De Radikales leder, Morten Østergaard, som optakt til mødet på Marienborg. Han vil fremrykke den højere folkepensionsalder fra 2030 til 2025, som han foreslog for et år siden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere efterlyst flere velfærdsreformer.

- Statsministeren kaldte mig masochist, da vi for et år siden fremlagde vores 2025-plan, fordi vi pegede på flere velfærdsreformer. Det mest oplagte greb for at skabe råderum er, at alle os, der kan, bliver et år ekstra på arbejdsmarkedet, siger Morten Østergaard.

De Radikale freder folk på kontanthjælp og flygtninge, mens lønmodtagere skal arbejde et år længere. Det gælder ikke nedslidte arbejdere, understreger han.

- Vi giver ti års varsel, så vi forhandler om, hvornår det træder i kraft. Det giver helt andre økonomiske perspektiver, hvis vi fremrykker pensionsalderen fra 2030 til 2025. Så kan man droppe besparelserne på uddannelse og forskning, mener Morten Østergaard.

De Radikale sænker også topskatten i partiets 2025-plan og bruger flere penge til velfærd, påpeger han.

- Vi giver en skattelettelse i arbejdsindkomst i stedet for en løbende skattelettelse på ejerboliger. Den kommer alle til gode - også lejere, siger Morten Østergaard.

Han advarer i samme ombæring Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stærkt mod at forværre firmaers vilkår ved at skrotte green card for udlændinge.

- Det er temmelig tonedøvt at afskaffe green card, da det grundlæggende tema er, hvordan vi sikrer, at danske virksomheder har folk til at besætte job, siger Morten Østergaard.

/ritzau/