De sidste 10 tiltalte i kæmpe hashsag er dømt skyldige

Med yderligere 10 dømte er Københavns Byret fredag eftermiddag nået til vejs ende i det, der kaldes Danmarks største hashsag.

I alt 76 personer var tiltalt i sagskomplekset, som har været delt op i seks sager om organiseret hashsalg på Christianias Pusher Street. Alle 76 tiltalte er idømt fængselsstraffe af varierende længde.

Den højeste afsagte straf blev afsagt fredag og lyder på fem år og seks måneders fængsel, mens den laveste straf fredag er et år bag tremmer.

- Det er en enig domsmandsret, som er nået frem til afgørelsen. Retten har fundet det bevist, at der er tale om organiseret hashhandel, siger dommer Anette Burkø.

Under domsafsigelsen fredag blev der råbt op fra både tilskuerrækkerne, hvor cirka 40 pårørende var mødt op, samt fra stolerækkerne i den anden ende af lokalet, hvor de 10 tiltalte sad bænket.

Ordene "justitsmord" og "sindssygt" samt høje pruttelyde lavet med munden fløj igennem lokalet, hvor dommer Anette Burkø ufortrødent læste videre op fra dommen.

Bagefter gik flere af de dømte rundt i lokalet og ytrede, at anklager og retten er gift, og at de aldrig har set noget lignende.

Den sidste af de seks sager adskiller sig fra de andre ved, at det daglige gennemsnitlige salg fra sagens hashbod 13 er højere end boderne i de øvrige sager, nemlig lidt over halvandet kilo om dagen.

Det er løbet op i 737 kilo for flere af de dømtes vedkommende.

I de andre sager er bodernes indehavere og medarbejdere dømt for at sælge eller medvirke til at sælge cirka et kilo hash om dagen.

Det er Francisco Aquierre Dybvald, som er idømt den højeste straf på fem år og seks måneders fængsel for at have solgt hash fra bod 13 fra november 2012 til 13. marts 2014.

På den dato rykkede Københavns Politis Task Force Pusherstreet ind på flere adresser i og uden for Christiania og anholdt omkring 80 personer i en aktion kaldet "Nordlys". Dybvald anker sin dom til landsretten.

Den næsthøjeste straf gik til Jan Kvistgaard Olsen. Han fik fire år og seks måneders fængsel.

Johnny Engelhof Nielsen, som er medlem af rockergruppen Hells Angels, blev idømt tre og et halvt års fængsel.

Derudover fik han konfiskeret over to millioner kroner og en Harley Davidson-motorcykel med dertilhørende nøgler. Han anker dommen.

Der blev idømt fire års fængsel til Jesper Abildgaard Nielsen og tre år til Martin Bader Sørensen. Sidstnævnte anker dommen.

Stefano Louis Moreno Marsilla og Sebastian Korsholm Drejer blev af retten idømt to år og seks måneders fængsel, mens Jannik Christian Nielsen skal to år bag tremmer.

Ud over de tre, som anker dommen, beder alle de dømte om betænkningstid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip