De små naturpletter er livsvigtige for dyr og planter

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil gøre det mærkbart dyrere i bødestraf, hvis en landmand pløjer i beskyttet smånatur - kaldet paragraf 3-område. Bøderne skal tidobles til mindst 20.000 kroner, foreslår ministeren.

Og set fra naturens synspunkt giver det god mening. De flere end 300.000 danske paragraf 3-områder har afgørende betydning som "grønne korridorer".

De binder den meget opdelte danske natur sammen, fremhæver Carsten Rahbek, professor i biologisk mangfoldighed på Center for Makroøkologi ved Københavns Universitet.

Områderne er i sig selv vigtige som levesteder for en lang række arter som padder, krybdyr og masser af sommerfugle.

- Den danske flora og fauna er blandt de hårdest trængte i Europa, og vi har 20-30 procent truede arter. De væsentligste årsager er mangel på plads og sammenhæng i naturen. Paragraf 3-områderne binder naturområder sammen i Danmark, og derfor er de ekstremt vigtige, siger han.

De fleste naturområder i Danmark er så små, at mange bestande af dyr eller planter ikke kan overleve i dem, hvis der ikke sker en udveksling af individer mellem forskellige arealer, tilføjer Carsten Rahbek.

- Danske arter er afhængige af, at de kan flytte sig rundt i landskabet, og her fungerer paragraf 3-områderne som trædesten. Der er stor forskel på, om man skal bevæge sig gennem en total ørken, eller om der er små oaser undervejs, siger professoren.

Carsten Rahbek var i 2005 med til at lave en undersøgelse af alle større danske naturområder, og den havde nogle overraskende konklusioner.

- Analysen viste, at selv hvis man bevarer alle de store naturområder i Danmark, så er der en stor andel af de danske arter, som slet ikke lever i dem. De lever ude på alle de små steder, siger han.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip