Forside Nyheder De små naturpletter er livsvigtige for dyr og planter

De små naturpletter er livsvigtige for dyr og planter

De små naturpletter er livsvigtige for dyr og planter

Lige nu læser andre

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil gøre det mærkbart dyrere i bødestraf, hvis en landmand pløjer i beskyttet smånatur – kaldet paragraf 3-område. Bøderne skal tidobles til mindst 20.000 kroner, foreslår ministeren.

Og set fra naturens synspunkt giver det god mening. De flere end 300.000 danske paragraf 3-områder har afgørende betydning som “grønne korridorer”.

De binder den meget opdelte danske natur sammen, fremhæver Carsten Rahbek, professor i biologisk mangfoldighed på Center for Makroøkologi ved Københavns Universitet.

Områderne er i sig selv vigtige som levesteder for en lang række arter som padder, krybdyr og masser af sommerfugle.

Læs også

– Den danske flora og fauna er blandt de hårdest trængte i Europa, og vi har 20-30 procent truede arter. De væsentligste årsager er mangel på plads og sammenhæng i naturen. Paragraf 3-områderne binder naturområder sammen i Danmark, og derfor er de ekstremt vigtige, siger han.

De fleste naturområder i Danmark er så små, at mange bestande af dyr eller planter ikke kan overleve i dem, hvis der ikke sker en udveksling af individer mellem forskellige arealer, tilføjer Carsten Rahbek.

– Danske arter er afhængige af, at de kan flytte sig rundt i landskabet, og her fungerer paragraf 3-områderne som trædesten. Der er stor forskel på, om man skal bevæge sig gennem en total ørken, eller om der er små oaser undervejs, siger professoren.

Carsten Rahbek var i 2005 med til at lave en undersøgelse af alle større danske naturområder, og den havde nogle overraskende konklusioner.

– Analysen viste, at selv hvis man bevarer alle de store naturområder i Danmark, så er der en stor andel af de danske arter, som slet ikke lever i dem. De lever ude på alle de små steder, siger han.

/ritzau/

Læs også

Ads by MGDK