Deadline for atomaftale med Iran skubbes fire måneder

Søndag skulle der ifølge planen ligge en langsigtet aftale klar, der fastsætter rammerne for Irans atomprogram.

Men sent fredag aften meddelte forhandlerne fra Iran og seks stormagter, at man har udskudt deadline med fire måneder indtil 24. november.

Det er USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina, der har deltaget i arbejdet med at fastsætte begrænsninger for det iranske atomprogram som modydelse for, at de internationale sanktioner mod iranerne gradvist nedtrappes.

Det er tilsyneladende en sværere opgave end først antaget, og der fortsat nogle punkter, hvor det er svært at nå til enighed.

- Der er stadig væsentlige forskelle på nogle centrale spørgsmål, som vil kræve mere tid og en større indsats, siger EU's udenrigschef, Catherine Ashton, og den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i en fælles erklæring.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at Iran de næste fire måneder får adgang til flere af de oliemilliarder, som er blevet indefrosset på grund af striden om atomprogrammet. Men han understreger, at langt de fleste sanktioner mod styret i Teheran fortsætter.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har tidligere lovet at "engagere sig konstruktivt med Vesten", efter at en historisk - men midlertidig - atomaftale faldt på plads i november sidste år. Aftalen trådte i kraft i januar.

Med den midlertidige aftale indskrænker Iran sit atomprogram i seks måneder. Til gengæld bliver en del af de vestlige landes sanktioner lempet en smule.

I den mellemliggende periode er det så håbet, at der kan laves en langvarig aftale. Forhandlingerne med Iran er foregået over de seneste måneder for at blive klar til deadline 20. juli. Men nu er fristen altså udskudt.

De vestlige lande har længe mistænkt Iran for at ville fremstille atomvåben. Iran har afvist beskyldningerne og insisteret på, at atomprogrammet udelukkende har energimæssige formål.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip