Dele af indlandsisen smelter i overraskende højt tempo

Mens vi herhjemme er begyndt at stille havemøblerne ud på grund af det milde forårsvejr, har den globale opvarmning for alvor ramt de nordligste dele af indlandsisen i Arktis.

Det viser målinger af Den Nordøstgrønlandske Isstrøm - en gigantisk gletsjer, der i løbet af de seneste syv-otte år har mistet mere og mere is.

Og hvis gletsjeren fortsætter med at smelte på samme niveau, skal de nuværende modeller for globale havniveaustigninger laves om, skriver Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i en pressemeddelelse.

- Det er velkendt, at afsmeltningen fra indlandsisen overordnet er steget gennem de seneste årtier, siger lektor Shfaqat Abbas Khan fra DTU Space.

- Men at bidraget i løbet de seneste syv-otte år fra den nordøstlige del af indlandsisen er taget til, er nyt og meget overraskende.

Og bekymringen omkring afsmeltningen bliver ikke mindre af, at gletsjerområdet i Nordøstgrønland har en isstrøm, som fører cirka 700 kilometer direkte ind i indlandsisen.

På grund af det kan ændringer i udkanten af gletsjeren påvirke massebalancen dybt inde i centrum af indlandsisen.

Dermed vil Den Nordøstgrønlandske Isstrøm på grund af sin enorme størrelse ændre betydeligt på indlandsisens samlede massebalance i fremtiden.

- Mange modelberegninger, som bruges til at vurdere fremtidige havniveaustigninger, viser, at den nordøstlige del af indlandsisen burde være stabil og ikke bidrage til noget massetab, siger Shfaqat Abbas Khan.

- Vores resultater viser imidlertid, at vi i de sidste par år har nået et niveau, så massetabet i nordøst er det næsthøjeste i Grønland.

- Det betyder, at modellerne har undervurderet bidraget til det samlede massetab og dermed også undervurderer indlandsisens fremtidige bidrag til havniveauændringer, lyder det fra lektoren.

Forskningen viser derudover, at gletsjerranden på Den Nordøstgrønlandske Isstrøm på små seks år har rykket sig omtrent 20 kilometer tilbage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip