Dele af Sydnorge trues af ødelæggende oversvømmelser

Mens Danmark venter, at det solrige sommervejr for denne gang kulminerer med skybrud og tordenvejr søndag, så er myndighederne i Norge anderledes bekymret for kombinationen af meget nedbør og høj snesmeltning i oversvømmelsestruede områder.

Vandgennemstrømning i elvene i de tre kommuner Odda, Voss og Luster stabiliserede sig i løbet af natten til søndag, men der ventes meget nedbør i de kommende dage, og det kan få elvene til at svulme op.

Vagthavende meteorolog ved Storm Geo, Stig-Arild Fagerli, siger til avisen Bergens Tidende, at meget tyder på, at der vil komme massive oversvømmelser i de tre kommuner.

- Udsigterne nu er en klassisk opskrift på oversvømmelse. Der ventes mere varme og en god del regn, så der er absolut grund til at være urolig, siger Fagerli.

De høje temperaturer lørdag betyder, at snesmeltningen fortsætter, og dertil kommer, at der ventes meget regn fra søndag eftermiddag. Ifølge den norske meteorolog vil det komme til at regne frem til natten til mandag. Der ventes også nedbør mandag og tirsdag.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) opretholder et varsel om oversvømmelse på orange niveau i det indre sydlige Norge og fastholder det til mandag i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

- Dertil kommer, at der varsles om gul faregrad for jordskred mandag som følge af den forventede nedbør, siger regionschef Brigt Samdal, NVE.

Mandag falder temperaturen noget, og det betyder, at snesmeltningen vil aftage lidt ifølge meteorologen.

Norge har gennem de senere år været hjemsøgt af omfattende oversvømmelser og jordskred. Det har ødelagt ejendomme for millioner af kroner og afbrudt infrastrukturen til en række steder, som har været isoleret i flere dage.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip