Demonstranter blokerer indfaldsveje til Bangkok

Demonstranter har mandag blokeret større indfaldsveje til Thailands hovedstad, Bangkok, og annonceret, at de vil lukke storbyen ned i protest mod premierminister, Yingluck Shinawatra.

Shinawatra har mandag formiddag dansk tid indkaldt landets valgkommission, partier og protestledere til samtaler om det annoncerede valg, siger hendes talsperson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Politi og militær følger demonstranternes aktioner tæt, men der er ingen meldinger om, at myndighederne har anvendt magt.

Målet med protesterne er at vælte regeringen og samtidig forhindre et varslet valg, da oppositionen frygter, at Yingluck Shinawatra og hendes ældre bror, den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, vil vinde.

Thaksin Shinawatra, der i 2006 blev væltet ved et militærkup, har bred opbakning hos landbefolkningen.

Med mandagens aktioner vil demonstranterne blandt andet forhindre embedsmænd i at komme på arbejde, og de vil lukke ned for elektriciteten i vigtige statslige kontorer.

Myndighederne advarede søndag om, at det kunne blive en blodig mandag.

Otte personer, herunder en politimand, er blevet dræbt i gadekampe, siden protesterne begyndte for over to måneder siden.

Protesterne brød ud i november, efter at regeringen foreslog amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013. Det forslag blev siden trukket tilbage.

I december forsøgte vrede demonstranter at storme regeringskontorer, og fem mennesker mistede livet.

Det var de værste uroligheder i Thailand siden 2010, hvor over 90 mennesker blev slået ihjel, da militæret slog hårdt ned på regeringsfjendtlige demonstranter.

Som en konsekvens af efterårets uroligheder opløste premierministeren parlamentet og udskrev det nyvalg, som oppositionen nu forsøger at forpurre.

Støtter af den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra demonstrerede søndag i flere provinser.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip