Demonstranter blokerer regeringskontorer i Kijev

Skrevet af admin

|

02/12/2013

Dagens topnyheder

Omkring 1000 demonstranter blokerer mandag formiddag de vigtigste regeringskontorer i Kijev og gaderne, der støder op til dem. De forhindrer de ansatte i at komme på arbejde.

Dermed fortsætter protesterne mod den ukrainske regerings afvisende politik over for EU.

Oppositionen har opfordret til landsomfattende strejker, og blokaden af regeringskontorerne var tilsyneladende en reaktion på den opfordring.

- De ansatte kan ikke komme ind i bygningen. Forhandlinger er i gang med demonstranterne for at lukke de ansatte ind, siger en talsmand for premierminister Mikola Asarov.

Han siger, at Asarov selv endnu ikke er mødt op på sit arbejde.

Demonstranterne har rettet fokus mod regeringsbygningerne dagen efter en kæmpedemonstration i Kijev, som samlede 350.000 mennesker.

Det udviklede sig flere steder til voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter.

Præsident Viktor Janukovitj forholdt sig mandag tavs om udviklingen, mens han gjorde sig klar til at rejse på officielt besøg i Kina senere på dagen.

Oppositionens ledere kræver, at Janukovitj og hans regering træder tilbage, efter han i sidste uge nægtede at skrive under på en aftale med EU om større samarbejde.

Associeringsaftalen mellem Ukraine og EU havde i flere år været forhandlet ned i detaljer.

I stedet pegede Janukovitj på et tættere samarbejde med Rusland.

Det kom søndag også til sammenstød foran præsidentbygningen. Politi i kampuniformer brugte tåregas, chokgranater og stave for at sprede demonstranterne.

Der var senere nye konfrontationer, da en gruppe demonstranter forsøgte at rive et monument for den tidligere sovjetleder Vladimir Lenin ned.

Det er uvist, hvor meget støtte oppositionens opfordring til mandagens landsomfattende strejke har fået.

/ritzau/AFP