Demonstranter hejser russiske flag i ukrainske byer

Den regionale regerings hovedkvarter i den østukrainske by Kharkiv blev lørdag prydet med russiske flag, efter at modstandere af den nye ledelse i Kijev havde stormet bygningen.

Lokale medier i den østlige by, hvor den tidligere premierminister Julia Timosjenko indtil for nylig sad fængslet, rapporterer, at dusinvis af mennesker er kommet til skade under de regeringsfjendtlige aktioner.

Nyhedsbureauet Unian skriver, at tusindvis af mennesker havde samlet sig uden for bygningen for at vise deres foragt for landets nye ledere, der for en uge siden afsatte den prorussiske præsident Viktor Janukovitj.

Volden og magtovertagelsen kan være et signal om, hvad ledelsen i Kijev har i vente - primært fra de russisktalende regioner, der i udtalt grad opponerer mod overgangsregerings provestlige kurs.

Imens siger den lokale ledelse på Krim, en halvø ved Sortehavet med et flertal af etniske russere og hjem til en russisk flådebase, at de er gået sammen med russiske styrker for at genvinde kontrollen med centrale bygninger.

Det russiske parlament godkendte lørdag et forslag fra præsident Vladimir Putin om at bruge væbnede styrker for at "normalisere situationen" i nabolandet.

Demonstrationer mod de nye ukrainske myndigheder fandt lørdag også sted i andre byer, herunder Odessa, Dnipro og Donetsk - Janukovitjs hjemby og magtbase.

Ligesom i Kharkiv vejrede den russiske trikolore også over den regionale regeringsbygning i Donetsk og blev hyldet af mange tusinde prorussiske aktivister med råbene "Rusland! Rusland!".

Myndighederne i Donetsk har opfordret til at afholde en folkeafstemning for at få klarhed over regionens fremtidige status og tilhørsforhold, ligesom der er planlagt en folkeafstemning på Krim, som i dag er en autonom region.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip