Demonstranter knuste ruder under indsættelse af Kosovos præsident

07/04/2016 20:47

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Stenene fløj fra gadeplan mod parlamentet, da Kosovos nye præsident torsdag blev taget i ed.

Præsidenten, Hashim Thaci, er upopulær blandt store dele af oppositionen og dens tilhængere, som mener, at han har givet for mange indrømmelser til Kosovos serbiske mindretal.

Som en understregning af den politiske krise, det lille Balkan-land befinder sig i, valgte oppositionen at boykotte indsættelsesceremonien.

Det største oppositionsparti, Vetevendosje, siger, at partiets tilhængere kastede de sten, der knuste et par af parlamentets ruder. Politiet har anholdt to personer.

Parlamentet valgte Hashim Thaci til præsident i februar på trods af, at demonstranter kastede brandbomber uden for parlamentet, mens medlemmer af oppositionen affyrede tåregaspatroner inde i selve parlamentssalen.

Gennem et halvt år har oppositionens støtter demonstreret mod aftalen med Serbien og satte blandt andet ild til regeringsbygningen i januar.

Oppositionen mener, at Thaci er gået for langt i den EU-støttede aftale, han indgik med Serbien sidste år, som giver det serbiske mindretal større indflydelse på lokale anliggender og øger muligheden for økonomisk støtte fra Serbien.

Mange kosovoalbanere mener, at samarbejdsaftalen med Serbien vil betyde øget serbisk indflydelse og at det vil udhule landets suverænitet.

- Staten Kosovo er forpligtet til at normalisere forholdet til Serbien. Vi kan ikke ændre fortiden, men vi må arbejde på, at den ikke gentager sig, sagde Thaci, efter han var taget i ed.

Kosovo erklærede sig i 2008 uafhængigt af Serbien, og landet er nu anerkendt af over 100 lande. Dog ikke Serbien, hvor spørgsmålet om Kosovo stadig er ømtåleligt.

Den 47-årige Hashim Thaci stod i spidsen for den albanske guerillabevægelse Kosovos Befrielseshær (UCK), der kæmpede mod serbiske styrker under krigen i 1998-1999.

Han var Kosovos premierminister, da den tidligere serbiske provins erklærede sig uafhængigt af Serbien, og har siden også været udenrigsminister.

I de kommende fem år skal han være præsident - en overvejende ceremoniel rolle.

/ritzau/Reuters