Den 1. april træder det i kraft: Disse danskere får meget mere i løn

Skrevet af Emil Martesen

12/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den 1. april træder i kraft.

Mest læste i dag

Finansminister Nicolai Wammen og HK Stats formand, Rita Bundgaard, sad indtil søndag eftermiddag ansigt til ansigt i et spil, der ikke kun handlede om tal på et stykke papir, men om den reelle værdi af danskernes arbejde i en tid præget af inflation.

Forhandlingerne, der dækker over cirka 190.000 statsansatte, er mere end blot en rutinemæssig opdatering af arbejdsvilkår.

Og efter intense forhandlinger, der strakte sig over flere døgn, har parterne i de statslige overenskomstforhandlinger nået en aftale, der sikrer de statsansatte en samlet lønstigning på 8,8 procent over de næste to år.

Det blev præsenteret af finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde søndag eftermiddag, hvor han beskrev aftalen som både ansvarlig og betydelig.

Det skriver Ritzau.

Den aftalte lønramme matcher præcis det udspil, staten oprindeligt fremlagde, og ligger under de faglige organisationers ambitioner om mindst ti procents lønstigning.

Trods dette understregede Nicolai Wammen, at aftalen sikrer en reel lønstigning på cirka 3,5 procent, hvilket er afgørende i en tid, hvor mange har følt inflationens bid:

"Rigtig mange er blevet ramt af, at vi har haft en høj inflation. Det gode ved denne nyhed er, at man ikke kommer til at miste købekraften på grund af sin løn", siger han om reallønsstigningen.

Den første lønstigning på 5,9 procent træder i kraft allerede den 1. april i år, efterfulgt af en yderligere stigning på 1,7 procent det følgende år.

Dette ifølge den akademiske fagforening DM, som også fremhæver, at der er aftalt en ekstraordinær lønforhandling i slutningen af 2025, hvis der opstår ubalance mellem den private og offentlige sektors lønudvikling.

Udover lønstigningerne omfatter aftalen forbedringer på andre arbejdsvilkår, såsom muligheden for at opspare afspadsering og særlige feriedage samt forbedrede barselsvilkår, der inkluderer tre ekstra ugers barsel til fædre og medmødre.