Den Arabiske Liga vil bekæmpe Islamisk Stat militært

Kernekoalitionen af vestlige lande, der agter at stække Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien, får nu følgeskab af Den Arabiske Liga, der også vil bekæmpe den militante gruppe og andre jihadister militært.

Ifølge diplomatiske kilder, som nyhedsbureauerne AFP og Reuters har talt med, ser Den Arabiske Liga på mulighederne for at indgå et samarbejde med USA om at bekæmpe Islamisk Stat, der vinder frem på slagmarkerne i Irak og Syrien.

Den Arabiske Liga vil vedtage en resolution, som støtter amerikanernes militære kampagne mod gruppen, lyder det.

På et møde med arabiske udenrigsministre i Kairo søndag opfordrer generalsekretæren i Den Arabiske Liga, Nabil al-Arabi, til, at Islamisk Stat bliver mødt med omfattende militær magt.

- Der er behov for en klar beslutning om en omfattende konfrontation militært og politisk, siger han dagen efter at have holdt et møde med USA's udenrigsminister, John Kerry, for at diskutere den militante gruppes fremmarch i Irak og Syrien.

Netop John Kerry bad på det nyligt afholdte Nato-topmøde i Wales en række lande, inklusiv Danmark, om at deltage i den såkaldte kernekoalition i kampen mod Islamisk Stat.

De øvrige Nato-lande ud over USA og Danmark, der er blevet bedt om at være med i koalitionen, så man bedre kan koordinere indsatsen, er Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen og Canada. Dertil kommer Natos partnerland Australien.

På mødet i Kairo står Irak bag et resolutionsforslag, som slår fast, at IS er ansvarlig for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Forslaget bliver angiveligt støttet af andre arabiske lande.

Siden den 8. august har USA gennemført over 130 luftangreb i Irak. Søndag angreb amerikanske styrker stillinger nær den irakiske Haditha-dæmning i Eufrat-dalen, som jihadisterne fra Islamisk Stat er rykket frem for at indtage.

Der er tale om den første amerikanske offensiv i Iraks vestlige Anbar-provins, siden USA indledte sine luftangreb mod de militante islamister i den nordlige, kurdiske del af landet i august.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip