Den danske vækst går den forkerte vej

Det danske bruttonationalprodukt, BNP, faldt 0,3 procent i andet andet kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det er et skridt i den forkerte retning, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby.

- Når nøgletallenes "godfather", BNP, går i den her retning, er der grund til at være bekymrede. Vi har desværre set en række negative tendenser hen over sommeren, siger han i en kommentar.

- I starten af ugen fastholdt regeringen sine vækstskøn for 2014 på 1,4 procent, men jeg mener desværre, at det er for optimistisk. Når året er omme, vil væksten ifølge vores prognoser ende på sølle 1,2 procent, siger Thomas Søby.

Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, siger, at forudsætningerne for fremgang i dansk økonomi stadig er til stede - men de er udfordret af udviklingen i udlandet.

- Det er ikke penge, der mangler i Danmark, men derimod forbrugerne og virksomhedernes lyst til at bruge dem, siger han.

- Det er i det lys og givet den øgede internationale økonomiske usikkerhed afgørende, at den offentlige sektor bruger de penge, der er afsat i budgetterne, og at finanspolitikken bruges helt til grænsen, siger Frederik I. Pedersen.

Peter Bojesen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, siger, at dansk økonomi balancerer på den hårfine grænse mellem op- og nedtur.

- Det er særligt eksporten som trækker væksten ned, mens privatforbruget og det offentlige forbrug trækker væksten op. Dagens væksttal sender igen dansk økonomi planken ud, hvor man er tættere på stilstand end opsving, siger han.

Sydbanks økonom holder dog fast i, at dansk økonomi grundlæggende er stærkere nu end den har været længe.

- Men alt peger nu i retning af, at dansk økonomi skal overraske positivt, hvis væksten for 2014 skal blive på den gode side af en procent, siger makroøkonomen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip