Den er god nok: Kvinder kan ikke have sex med hovedpine

Den gamle undskyldning »Ikke i aften, skat, jeg har hovedpine« kan rent faktisk have en videnskabelig forklaring. Det viser et nyt canadisk studie.

Resultaterne viser, at mens smerte dræber kvinders sexlyst, er mænd ligeglade med, om det gør ondt. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om videnskaben bag verdens ældste undskyldning i soveværelset. 

I hvert fald for så vidt at man kan overføre resultaterne, der er fremkommet i forsøg på mus, til mennesker. I studiet har de canadiske forskere parvist adskilt han- og en hunmus med en væg med et hul i, hvor kun hunmusene kunne komme igennem. Dette gjorde, at hunmusene selv kunne bestemme, hvor meget tid de ville tilbringe med hannerne, og hvornår de helst ville være fri for dem.

Læs også hos Videnskab.dk: Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre

Når forskerne gav hunmusene en smertefuld infektion, opdagede de, at hunmusene tilbragte mindre tid inde hos hannerne og var mindre interesserede i sex. Den eneste måde, forskerne kunne genoplive hunmusenes sexlyst på, var ved at give dem smertestillende medicin eller give dem medicin, der kunstigt øgede deres sexlyst.

»Vi ved fra andre studier, at kvinders sexlyst er meget mere afhængig af kontekst end mænds. Men om dette skyldes en biologisk, social eller kulturel faktor - eksempelvis opvækst - ved vi ikke,« siger professor Jeffrey Mogil fra McGill University i Montreal.

Læs også hos Videnskab.dk: Snorker mænd mindre efter sex?

Jeffrey Mogil peger på, at det nye studie viser, at mangel på sexlyst indeholder et biologisk element. I forsøg på hanmusene placerede forskerne hanmus i bure med hunmus i løbetid. Hanmusene mistede ikke lysten til at have sex, selvom de blev udsat for de samme smerter som hunmusene i det andet forsøg.

»Vores resultater, at hunmus - ligesom kvinder - mister lysten til sex, når de oplever smerte, indikerer, at der måske er en evolutionær biologisk forklaring på, at smerte mindsker kvinders lyst til sex, og at det ikke skyldes en sociokulturel forklaring,« siger Jeffrey Mogil. 

 

Dagens Gossip