Den Europæiske Centralbank vil sparke gang i økonomien

Den Europæiske Centralbank har ud over at sænke renten også besluttet at starte et stort opkøbsprogram, der skal understøtte europæisk økonomi og sætte gang i væksten.

Det oplyser chefen for centralbanken, Mario Draghi, i forbindelse med en pressekonference torsdag.

Tidligere torsdag valgte Den Europæiske Centralbank at sænke både ind- og udlånsrenten for at gøre det mere attraktivt for de europæiske banker at låne penge og mindre attraktivt at have penge stående.

Mario Draghi oplyser på pressemødet, at Den Europæiske Centralbank til november blandt andet gå i gang med at købe såkaldte ABS'er, der er obligationer udstedt med sikkerhed i løbende betalinger på eksempelvis lån. Derudover vil centralbanken også opkøbe realkreditobligationer.

Centralbanken sænker den toneangivende udlånsrenten til 0,05 procent fra 0,15 procent. Samtidig har centralbanken valgt at sænke indlånsrenten til negative 0,2 procent fra negative 0,1 procent.

Rentesænkningen og de nye tiltag fra ECB skal være med til at sætte gang i opsvinget i eurozonen, som ikke længere er så stærkt, som man tidligere formodede.

Den Europæiske Centralbank har valgt at sænke sine forventninger til den økonomiske vækst i 2014 og 2015. Centralbanken venter i år en vækst på 0,9 procent, hvilket er 0,1 procentpoint lavere end tidligere.

Næste år skruer banken også en anelse ned. I 2015 venter centralbanken en økonomisk vækst på 1,6 procent mod tidligere 1,7 procent.

Desuden venter centralbanken en inflation på 0,6 procent i år og 1,1 procent næste år. Dermed vil inflationen i en rum tid være langt fra centralbankens målsætningen, der hedder en inflation på omkring to procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip