Den faglige kamp om Ryanair er skudt i gang

Der kommer ikke nogen afgørelse i Arbejdsretten foreløbig om det irske lavprisflyselskab Ryanair kan etablere sig i København uden at indgå danske overenskomster, og om danske fagforbund kan føre konflikt mod selskabet.

Arbejdsretten holder sit næste møde den 26. marts 2015. Her tager Arbejdsretten stilling til, hvornår den vil træffe sin endelige afgørelse, oplyser Flyvebranchens Personale Union i en pressemeddelelse.

- Det her var det igangsættende møde. Vi er glade for, at det er en hastesag. Det var det, vi ønskede.

- Nu går sagen videre, og vi afventer en afgørelse, siger Thilde Waast, der er formand for Flyvebranchens Personaleunion, FPU, som har 1500 medlemmer fordel på forskellige nationaliteter og flyselskaber samt personalegrupper.

Spørgsmål: Får det nogen betydning for den faglige kamp, at Ryanair vil etablere sig i København den 18. marts, otte dage før næste møde i Arbejdsretten?

- Det betyder ikke så meget. Konflikten mod Ryanair er varslet til den 26. marts, svarer Thilde Waast.

Dagens møde i Arbejdsretten kommer efter, at FPU og Serviceforbundet fredag i sidste uge var i London for at mødes med Ryanair. Her havde danskerne et udkast til en overenskomst med, som efterfølgende også er blevet sendt til Ryanair.

- Eksempler fra kontrakter viser, at Ryanair har kabinepersonale, som kun er sikret 11 måneders løn om året, de skal skifte arbejdsland med meget kort varsel, og selv betale deres uniformer og id-kort.

- Derfor gør vi det her for, at vores kommende kolleger i Danmark kan blive sikret rimelige vilkår, siger Thilde Waast.

Ryanair har indtil videre afvist at ville indgå en dansk overenskomst for sit personale i København. Derfor har FPU og Serviceforbundet varslet konflikt i overensstemmelse med den danske model.

Da Ryanair tidligere har meddelt, at flyselskabet vil imødegå tiltag med sagsanlæg, har LO derfor bedt Arbejdsretten tage stilling til, om en konflikt vil være lovlig.

Arbejdsretten har taget hul på behandlingen af, om FPU og Serviceforbundet lovligt kan føre konflikt mod Ryanair, hvis det irske flyselskab ikke ønsker at indgå dansk overenskomst.

/ritzau/

 

Dagens Gossip