Den sidste syriske oprører har nu forladt Homs

Den syriske regering kan lørdag fejre en symbolsk sejr, mens civile drypvis bevæger sig tilbage til den gamle bydel i Homs.

Fredag forlod de sidste oprørere byen som led i en aftale, der sikrede dem frit lejde mod at kontrollen med byen blev givet tilbage til regeringen.

Oprørerne har nu kun hjemme i et enkelt distrikt i udkanten af det centrale Homs, der tidligere var kendt som "revolutionens hovedstad" i kampen mod præsident Bashar al-Assads regime.

Mens militæret gik ind i området for at rydde sprængstof, vendte hundredvis af civile tilbage for at se, hvad der er tilbage af deres hjem i Hamidiyeh - et kristent distrikt i den gamle by, der har været under næsten dagligt bombardement i den tre år lange strid.

Mange var chokerede og fik tårer i øjnene, da de bevægede sig rundt mellem ruiner og murbrokker:

- Hele mit hus er ødelagt. Jeg gik også over til min svigerfamilies hus, og det er også ødelagt. Intet, på nær nogle få genstande, er tilbage, siger en person ved navn Wafa til AFP's journalist.

Den sidste konvoj af oprørere trak sig tilbage fredag efter en daglang forsinkelse. I alt forlod omkring 2000 mennesker - primært oprørere - den gamle by i Homs.

De fleste forlod allerede bydelen onsdag og torsdag. Men busser med de sidste 250 oprørere ventede på, at en lovet transport af proviant fik mulighed for at komme ind i byerne Nubol og Zahraa, siger aktivistgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

En 45-årig kvinde var sammen med sin mand vendt tilbage for at se deres hjem:

- Men jeg kunne ikke finde det. Jeg fandt ikke noget tag, jeg fandt ingen vægge. Jeg fandt bare denne kaffekop, som jeg vil tage med mig som en souvenir, siger den anonyme kvinde.

Hun kunne samtidig se et fuldstændig ødelagt kvarter, hvor de få vægge, der stadig står oprejst, er gennemhullet af kugler.

Homs har omkring en million indbyggere og er efter Aleppo og Damaskus Syriens tredjestørste by.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip