Den svenske diva fra La Dolce Vita er død

Den svenske filmstjerne Anita Ekberg døde søndag, 83 år, oplyser de italienske medier. Ifølge Rai News døde skuespilleren på en klinik i byen Rocca di Papa uden for Rom.

Anita Ekberg er mest kendt for sin rolle som Sylvia i den italienske instruktør Frederico Fellinis "La Dolce Vita" fra 1960. Scenerne med Ekberg, der bader i Fontana di Trevi i Rom, er blevet en klassiker.

Anita Ekberg blev født 29. september 1931 i Malmø, hvor hun voksede op med syv søskende. Hun indledte sin karriere som fotomodel og vandt i 1951 skønhedskonkurrencen Fröken Sverige.

Gevinsten bragte hende til Miss Universum-finalen i USA, og derefter tog skuespillerkarrieren fart. Hun var med i filmen "Artists and Models" fra 1955 og "Hollywood or Bust" fra 1956.

Ekberg flyttede fra Sverige i begyndelsen af 1950'erne og vendte aldrig tilbage. Men hun fastholdt sine svenske rødder.

"La Dolce Vita", som på dansk kom til at hedde "Det Søde Liv", vandt Guldpalmen i Cannes og blev nomineret til fire Oscars.

Den vil ud over den berømte badescene også altid blive husket for at have lagt navn til ordet paparazzi - opkaldt efter en fotograf i filmen.

Anita Ekberg havde sit livs rolle som den arketypiske filmstjerne Sylvia Rank, der betager Marcello Mastroianni i al sin blonde frodighed.

- Det var mig, der gjorde Fellini berømt - ikke omvendt, har Anita Ekberg udtalt.

Den smukke svensker var nummer seks i en børneflok på otte og var som teenager modemodel. Hun stillede op i skønhedskonkurrencer og blev både Miss Malmø og Miss Sverige, men måtte i Miss Universe-konkurrencen tage til takke med en plads blandt de seks finalister.

Det rakte dog til en kontrakt som starlet hos Universal Studios i Hollywood, og Ekberg var i 1950'erne en af de populæreste pin-upper. Under Korea-krigen underholdt hun amerikanske soldater sammen med Bob Hope, og det blev efterhånden til småroller i film sammen med navne som Dean Martin og Jerry Lewis.

I 1956 fik Anita Ekberg en rolle i instruktøren King Vidors udgave af "Krig og fred" med Audrey Hepburn i den kvindelige hovedrolle. Efter det store gennembrud med "Det søde liv" hyrede Federico Fellini hende til sin anden store film fra 1960, "Boccacio '70", ligesom Ekberg optræder i Fellinis erindringsfilm "Intervista" fra 1987.

Anita Ekberg besøgte kun sjældent Sverige, hvor hun følte, at hun ikke blev anerkendt, men hun insisterede på, at hun skulle begraves i sit hjemland.

Anita Ekberg var gift med skuespillerne Anthony Steel og Rik Van Nutter og havde - ifølge populærpressen - kærester som Errol Flynn, Yul Brynner, Frank Sinatra, Gary Cooper og Fiats bestyrelsesformand Gianni Agnelli. Men hun fik ingen børn.

/ritzau/TT

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip