Den tyske forfatter Siegfried Lenz er død

Den tyske forfatter Siegfried Lenz er død - 88 år gammel, meddeler hans tyske forlag, Hofmann und Campe.

Siegfried Lenz rangerer sammen med Heinrich Böll og Günter Grass som en af giganterne i tysk efterkrigslitteratur.

Hans forfatterskab omfatter blandt andet romanerne "Tysktime" fra 1968 og "Forhistorien" fra 1978 samt noveller, skuespil, essays og radiospil. Herudover var Lenz en flittig debattør. Hans bøger er oversat til 20 sprog og solgt i 25 millioner eksemplarer verden over.

Lenz, der blev født i Østpreussen i 1926, voksede op i Nazityskland og tjente i såvel Hitlerjugend som den tyske marine under Anden Verdenskrig.

Mod slutningen af krigen deserterede han under et ophold i Danmark. Han tilbragte den resterende del af krigen i engelsk krigsfangenskab.

Opholdet i Danmark under krigen blev starten på et tæt tilknytningsforhold til Danmark. Lenz både talte og læste dansk.

Han havde fra 1951 i mange år et sommerhus i Lebøl på Als, hvor han blandt andet skrev "Tysktime". Her skrev han også en bog om det berømte sønderjyske kaffebord. Og for denne specielle interesse gav de sønderjyske bagere ham titlen som æreskonditor.

Senere tilbragte Siegfried Lenz dele af året hos sin gode veninde Ulla Reimer i Faaborg. De to blev gift i 2010, da Lenz var 84 år.

Lenz var kendt som en humoristisk og politisk forfatter, der i sine værker forholdt sig kritisk til nazitiden og opnåede stor respekt for sit arbejde for en forsoning med lande som Israel og Polen, som Østpreussen i dag er en del af.

I 1970 ledsagede han den daværende vesttyske forbundskansler, Willy Brandt, til Warszawa, hvor denne skrev historie ved at falde på knæ foran et mindesmærke for ofrene for ghettoopstanden under nazisternes besættelse.

Siegfried Lenz, som i de senere år var svækket og sad i en kørestol, døde ifølge Bild tirsdag i Hamburg med sin familie ved sin side. Hans sidste bog med fortællinger, "Masken", udkom i 2011, skriver nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip