Der bor nu under 40.000 på Bornholm

Mandag morgen var en speciel dag for folkeregistret i Bornholms Regionskommune. Den dag røg indbyggertallet for folk med bopæl på øen ned på 39.922 personer, skriver dr.dk.

Det betyder, at indbyggertallet på Bornholm for første gang i over et århundrede er røget under 40.000.

I midten af 1960'erne var der tæt på 49.000 personer bosat på øen. Men så vendte udviklingen, og indbyggertallet begyndte at falde.

Ifølge dr.dk er netop 40.000 indbyggere blevet betragtet som en magisk grænse og et symbol på frygten for, at øen ikke står til at redde, hvis først indbyggertallet kommer derned.

Den tidligere borgmester på øen Thomas Thors (S) kalder udviklingen for trist, men er ikke overrasket. Eksempelvis er fødselstallet på Bornholm de seneste år faldet fra typisk cirka 600 fødsler om året til knapt 250.

- Det er en voldsom forandring, der er sket. Vi vidste godt, at det gik ned ad bakke, og det var også en af årsagerne til, vi lagde fem kommuner sammen til en. Vi kunne se, at kommunerne blev for små til at klare sig selv, siger Thomas Thors.

Den tidligere borgmester siger, at man er nødt til at kæmpe videre for at forsøge at skabe nye arbejdspladser på øen.

Men Thomas Thors påpeger, at klippeøen ikke selv kan trække hele læsset. Han mener, det er helt rimeligt, at øens politikere kræver ændringer i udligningen, så Bornholm får mere i bloktilskud.

- Der er ikke tale om, at vi tigger om penge. De steder i landet, der oplever vækst, har pligt til at hjælpe med at sikre ordentlige levevilkår i et isoleret område som Bornholm, siger han til dr.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip