Der er kommet fuldt blus under biogassen

Skrevet af admin

20/04/2015

Mest læste i dag

Proppen er for alvor røget af flasken med biogas. Efter flere år hvor udbygningen af nye miljøvenlige biogasanlæg mest var sivende, ses nu nærmere en eksplosion af biogasanlæg.

Efter en langtrukken EU-godkendelse af drift- og anlægstilskud er der gang i mere end en fordobling af biogasproduktionen de nærmeste år.

I dag har anlæggene størst økonomisk fordel i at opgradere biogassen og afsætte den via naturgasnettet.

Ved opgraderingen hives CO2'en ud, så det bliver en mere tæt biogas med en højere brændværdi tæt på naturgas.

Ifølge en ny kortlægning fra Danmarks største naturgasselskab, HMN Naturgas I/S, vil den samlede mængde biogas, der sendes ud gennem naturgasnettet ved nytår 2016 derfor være fem gange større end nu.

Det fælleskommunale HMN Naturgas I/S har netop passeret 10 millioner kubikmeter svarende til en CO2-besparelse på omkring 20.000 tons.

Selskabet står for distributionen af naturgas i Midt- og Nordjylland, hovedstadsområdet og Nordsjælland.

- Det her er kun den spæde begyndelse. Siden januar 2014 har vi sendt biogas ud i nettet fire forskellige steder i landet of flere projekter er på vej, siger formand for HMN Naturgas I/S, Ole Bjørstorp.

De tre danske distributionsselskaber - HMN Naturgas I/S, Dong Gas Distribution A/S og NGF Nature Energy - ventes tilsammen ved udgangen af 2016 at sende cirka 180 millioner kubikmeter biogas i nettet. Det sparer årligt atmosfæren for 360.000 tons CO2.

- Biogas er et vigtigt element i politikernes plan om, at Danmark fra 2050 ikke skal bruge fossile brændsler. At opgradere biogas via naturgasnettet er en samfundsøkonomisk måde at nedbringe CO2-udledningen på, siger Ole Bjørstorp.

Miljøvenligt genbrug af gylle og husholdningsaffald er et andet stort plus ved biogas.

Alligevel har Danmark i en årrække haltet efter lande som Sverige, Holland og Tyskland, der længe har sendt biogas ud på naturgasnettet.

/ritzau/