Der er svinekød i din hakkebøf

Skrevet af Michael Lauritsen

|

29/11/2013

Dagens topnyheder

På landets slagterier er der ikke altid styr, hvad der havner i kødfarsen i hakkemaskinerne. Rester fra svin finder vej til det hakkede oksekød, selvom myndighederne har øget kontrollen.

Det skriver Søndagsavisen.

I næsten seks procent af de 250 stikprøver, som Fødevarestyrelsen har foretaget hos danske slagtere i 2013, blev der fundet en såkaldt udeklareret dyreart i kødfarsen på over én procent af kødet.

Det betyder kød fra et andet dyr, end der står på pakken. Det viser endnu ikke offentliggjorte tal, som Søndagsavisen har fået indsigt i.

- Det er meget svært at komme ned på nul, for det kræver, at maskinen er vasket fuldstændigt af mellem hver eneste gang, man hakker kød, men vi er kommet langt ned, siger fødevareminister Karen Hækkerup (S) til Søndagsavisen.

Siden myndighederne begyndte at kontrollere det, er der dog sket et markant fald i fundene af fremmed kød i farsen. Således fandt Fødevarestyrelsen i 2009 en anden dyreart end den annoncerede i 30 procent af stikprøverne.

De udeklarerede dyrearter er fundet i fersk hakket kød fra lam-, svin og okse og i færdigretter i både slagterbutikker, supermarkeder og hos grossister.

Tidligere er slagtere blevet taget i at fortynde oksekødet med det billigere svinekød for at score en fortjeneste. Men fødevareministeren afviser, at slagterne har snydt.

- Vi har ikke fundet svindel, men vi har fundet fejl. Blot der er en enkelt bloddråbe i hakkemaskinen, giver det udslag i prøven, siger Karen Hækkerup, der understreger, at man bør gå til en halalslagter, hvis man vil være helt sikker på at undgå svinekød i oksefarsen, siger Karen Hækkerup.

Fødevarestyrelsen har ikke opgjort, hvor stor en del af kødet, der er af en anden dyreart end den deklarerede, men blot noteret, om det er under eller over én procent af kødet i stikprøven.