Der Spiegel: NSA har måske aflyttet Merkel i 10 år

Forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon har stået på den amerikanske efterretningstjeneste NSA's aflytningsliste siden 2002, skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, som hævder, at USA udspionerer hele regeringskvarteret i Berlin fra landets ambassade i den tyske hovedstad.

Ifølge de nye beskyldninger har NSA haft adgang til Merkels mobiltelefon allerede tre år før, at hun blev forbundskansler.

Telefonen er markeret som "kansler Merkel," og den skal have stået på samme liste, da præsident Barack Obama i juni besøgte Berlin. Den pågældende liste blev ført af en underafdeling i NSA, der kaldes "Special Collection Service (SCS)", skriver nyhedsmagasinet

I et dokument, som Spiegel hævder stammer fra SCS, hedder det, at organisationen havde en ikke lovligt registreret spionafdeling i USA's ambassade i Berlin.

I et andet hemmeligt dokument fra 2010, som Spiegel citerer fra, hedder det, at USA skal have haft 80 lignende centre over hele verden, heraf 19 i Europa.

Der Spiegel og avisen Frankfurter Allgemeine Sonntags Zeitung hævder også, at Obama beklagede overvågningen overfor Merkel, da hun ringede ham op onsdag. Den amerikanske præsident skal have sagt, at han ville have fået stoppet aflytningerne, hvis han havde haft kendskab til dem.

Tyske spionchefer rejser i næste uge til Washington for at få svar på spørgsmål omkring aflytningerne.

Den tyske delegation sendes til USA's regeringshovedstad, efter at USA's ambassadør i Berlin har været indkaldt til det tyske udenrigsministerium for at afgive forklaring om krisen, der rokker ved det traditionelt gode forhold mellem de to lande.

Flere medier i Berlin citerer efterretningskilder for, at delegationen vil omfatte topembedsmænd fra Tysklands efterretningstjeneste.

/ritzau/

 

Dagens Gossip